Çin 2023 yılında, dünyadaki diğer ülkelerin kurduğu tüm güneş panellerinden daha fazla güneş paneli kurdu. Çin’in 2023 yılında sisteme eklediği güneş enerjisi kapasitesi Amerika Birleşik Devletleri’nin şu ana kadar kurduğu tüm güneş enerjisi kapasitesinin %20 fazlası. 2022 yılında 87,4 GB’lık enerji kapasitesi ekleyen Çin, 2023 yılında 216,9 GB enerji kapasitesi ekleyerek kendi rekorunu da açık ara farkla kırmış oldu.
2020 yılında belirlediği enerji hedefleri açıklandığında, sektörle ilgilenenler bu hedefleri çok iddialı bulmuştu. Ancak Çin kendi koyduğu bu hedefleri planlanandan daha önce bitirme yolunda ilerliyor. Gerek Güneş enerjisindeki yatırımları, gerekse rüzgâr enerjisi üretimi kapasitesindeki %20’nin üzerindeki artışlarla aslında temiz enerjiye geçiş kararlılığını en üst seviyede ortaya koyuyor. Bu ilerlemeye rağmen için hala ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin %60’a yakınını kömür kullanarak elde ediyor.
Çin’deki güneş ve rüzgâr tesislerinin hızla artış göstermesi bu sektörün üreticileri ile ilgili çok üst seviyede bir rekabete sahne oluyor. Birim maliyetler düştükçe yatırımlar artıyor.
Güneş ve rüzgâr enerji santrallerinin yapıldığı bölgelerdeki şebeke altyapısı sorunu, Çin için de tehdit oluşturmaya devam ediyor. Bu sorun aslında sadece Çinin değil, yenilenebilir enerjide mesafe kat eden tüm ülkeler için geçerli, bu ülkelerin şebeke altyapısına yatırım ihtiyacı her geçen gün artıyor.
Çin, 2024 yılında güneş enerjisi kurulumlarında yüzde 7’lik artış ve yeni rüzgâr kapasitesinde yüzde 11’lik bir artış planlıyor. Bu çabalar, hem ülkenin hedefleri, hem de küresel iklim değişikliğiyle mücadele açısından büyük önem arz ediyor.
Güneş enerjisindeki yüzde 7’lik artış gözünüze küçük görünmesin. 2024’te yapacağı güneş yatırımı, konuyu önemseyen Almanya gibi bir ülkenin bu güne kadar yaptığı tüm güneş yatırımının yarısından fazla.
Darısı ülkemizin başına.
1969 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğretimini Adapazarı’nda, Lise eğitimini Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesinde (Elektrik Bölümü) tamamladı. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde tamamladı. İlk Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Yüksek Mühendis” unvanını alarak, ikinci Yüksek Lisans eğitimini ise Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme bölümünde “İşletme Bilim Uzmanı” unvanını alarak tamamladı. Askerliğini kısa dönem olarak Ankara’da ve Manisa’da yaptı. Çalışma hayatına 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda başladı, Sivas, Tekirdağ ve Sakarya illerinde Teknik Öğretmen ve Yönetici olarak vazife yaptı. 2004-2007 yılları arasında Adapazarı Merkez Belediyesi’nde Teknik İşler Başkan Yardımcısı, 2007-2014 yılları arasında Sakarya Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı ve 2021-2022 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Halen Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı olarak vazife yapmaktadır ve bu daire sorumluluğunda kuruma ait 6 HES ve 1 GES işletmeciliği yapılmaktadır. 2017-2024 yılları arasında Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Sakarya Şube Başkanlığı’nı yürütmesinin yanında yerel ve ulusal ölçekli derneklerde muhtelif görevlerde bulunmuştur. 2015 yılından bu yana “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" da yapmaktadır. Telekomünikasyon alanında Cem SERTEL ile birlikte kaleme aldığı “Haberleşme Tekniği-1” kitabı halen lise ve üniversitelerde okutulmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.