Connect with us

Hi, what are you looking for?

Genel

Depolamalı Enerji Hızı

2024 yılının ilk üç ayında Depolamalı Enerji Tesisleri birbiri ardınca ilan ediliyor. Büyükten küçüğe sıralayacak olursak;

Mansurlu Enerji şirketi tarafından Kırklareli İli, Vize İlçesi Kızılağaç köyü ve Demirköy İlçesinde 144 MW kurulu gücünde Uçmakdere Depolamalı Rüzgâr Enerji Santrali (DRES) kurulması ve işletilmesi planlanıyor. Şirket proje için 1 milyar 879 milyon TL yatırım yapacak. Proje kapsamında yaklaşık 31 milyon metrekarelik kurulacak santralde her biri 4,80 MWe gücünde 30 adet rüzgâr türbini kullanılacak. Kurulacak olan elektrik depolama tesisinde Lityum-İyon türünde batarya kullanılacak. Projede kullanılacak enerji depolama sisteminin konteyner tipi enerji depolama olması planlanıyor. Santralin yılda 576 milyon kWh elektrik üretmesi öngörülüyor.

Necat İnşaat ve Dış Tic. San. A.Ş. tarafından Ankara ili, Sincan İlçesi sınırları içinde toplam kurulu gücü 70 MWe olan Güneş Enerji Santrali ve toplam kurulu gücü 71,2630 MWe olan elektrik depolama tesisi kurulup işletilmesi planlanıyor. Projenin değeri 1 milyar 548 milyon lira olarak hesaplanıyor. Necat EDT GES projesi kapsamında 95,45 hektar alanda kurulacak olan güneş enerji santralinde her bir panelin gücü 555 Wp olacak şekilde 151.200 adet panel kullanılacak.

Maba Temiz Enerji A.Ş. tarafından, Bitlis İli, Güroymak İlçesinde 38,4 MW kurulu gücünde Güroymak Rüzgâr Enerji Santrali (RES) ve 38,4 MWh kapasiteli Enerji Depolama Tesisi (EDT) kurulup işletilmesi planlanıyor. Yaklaşık 1 milyar 452 milyon TL değerindeki proje kapsamında her biri 4,8 MWe kurulu gücünde 8 adet Nordex N133 marka türbin kurulacak. Projenin arazi hazırlık ve inşaat aşamasının 30 ay sürmesi planlanmakta olup, ekonomik ömrü ise 49 yıl olarak öngörülüyor. Projede yıllık azami üretilebilecek elektrik enerjisi 153.600.000 kWh olarak hesaplanıyor.

Kıvanç Enerji şirketlerinden Bali Rüzgâr Elektrik Üretim San. Ve Tic. A.Ş. tarafından Kırklareli İli, Vize ve Demirköy İlçesinde 93,6 MW kurulu gücünde Yenimuhacir Depolamalı Rüzgâr Enerji Santrali (DRES) kurulması ve işletilmesi planlanıyor. Projenin değeri yaklaşık 1 milyar 217 milyon TL olarak hesaplanıyor. Kurulacak olan santralde 22 adet 3,60 MWe gücünde ve 3 adet 4,80 MWe gücünde toplamda 25 adet rüzgâr türbini kullanılacak. Ayrıca kurulacak olan 93,6 MWh kapasiteli depolama tesisinde Lityum-İyon türünde batarya kullanılacak. Kullanılacak enerji depolama sisteminin konteyner tipi enerji depolama olması planlanıyor. Santralde yılda 374 milyon kWh’den fazla elektrik üretileceği tahmin ediliyor.

Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri Araştırma Geliştirme Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ’nin %100 bağlı ortaklığı Smart GES Enerji Üretim AŞ tarafından Elazığ İli, Karakoçan İlçesinde yer alan 134 hektarlık alanda 75 MW kurulu gücünde Karakoçan Depolamalı Güneş Enerji Santrali (DGES) kurulup işletilmesi planlanıyor. Projenin değerinin 911 milyon lirayı aşması bekleniyor. Proje kapsamında kurulacak santralde toplam 177.271 adet monokristal solar hücre yapılı güneş paneli ve 22 adet inverter kullanılacak. Santralde yılda 150 milyon kWh elektrik üretilmesi öngörülüyor. Üretilen elektriğin depolanması için de 75 MWh kapasiteli bir Enerji Depolama Tesisi (EDT) kurulacak. Tesis lityum-iyon batarya teknolojisi ile çalışacak.

Bunlar en büyükleri… Bunların dışında Edirne/Keşan’da 39,9 MWe kurulu gücünde Depolamalı Rüzgâr Enerji Santrali, Sivas/Kangal’da 95 MWh kapasiteli Enerji Depolama Tesisi, Van/Erciş’te 40 MWh kapasiteli Elektrik Depolamalı Üretim Tesisi, Diyarbakır/Hazro’da 12,350 MW kurulu gücünde Depolamalı Güneş Enerji Santrali, Antalya/Korkuteli’nde 30 MWe kurulu gücünde Depolamalı Güneş Enerji Santrali, Kocaeli/Kandıra’da 23,4 MWh kapasiteli Elektrik Depolamalı Üretim Tesisi, Manisa/Saruhanlı’da 34 MWh kapasiteli Enerji Depolama Tesisi, Çankırı/Merkez’de 20 MWh kapasiteli Elektrik Depolama Tesisi kurulup işletilmesi planlanıyor.

Tüm tesislerde üretilen ve depolanan elektrik, ulusal şebekeye aktarılacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2022 Türkiye Ulusal Enerji Planı’nda zikredilen “Hızla artan kesintili yenilenebilir enerji santralleri kurulu gücü, sistemde ihtiyaç duyulan esnekliği de artırmaktadır. Bu doğrultuda, sistemdeki batarya depolama kapasitesi (dolum süresi 2 saat varsayılmıştır) 2035 yılı itibarıyla 7,5 GW düzeyine yükselmektedir. Literatürdeki çalışmalarda talep tarafı katılımı ile elde edilebilecek teorik katkının puant talebe oranı dikkate alınmış olup talep tarafında yük düşümü ve yük artışı yönünde sisteme aktif olarak katkı sağlayan kapasite 1,7 GW düzeyine yükselmektedir.” hedeflerine hızla ulaşılmaya çalışılıyor.

Avrupa ülkelerinin de depolamalı tesislerin kurulmasında özel sektör desteğine zorunlu ihtiyacı ve avantajı ülkemiz yatırımcıları tarafından da doğru anlaşılmış ve yola çıkılmış. Umarız başlanan bu projeler hızla tamamlanır ve firmalar yeni projelere yelken açarlar.

Detay bilgiler enerjigunlugu.net web sayfasından alınmıştır.

Written By

1969 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğretimini Adapazarı’nda, Lise eğitimini Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesinde (Elektrik Bölümü) tamamladı. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde tamamladı. İlk Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Yüksek Mühendis” unvanını alarak, ikinci Yüksek Lisans eğitimini ise Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme bölümünde “İşletme Bilim Uzmanı” unvanını alarak tamamladı. Askerliğini kısa dönem olarak Ankara’da ve Manisa’da yaptı. Çalışma hayatına 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda başladı, Sivas, Tekirdağ ve Sakarya illerinde Teknik Öğretmen ve Yönetici olarak vazife yaptı. 2004-2007 yılları arasında Adapazarı Merkez Belediyesi’nde Teknik İşler Başkan Yardımcısı, 2007-2014 yılları arasında Sakarya Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı ve 2021-2022 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Halen Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı olarak vazife yapmaktadır ve bu daire sorumluluğunda kuruma ait 6 HES ve 1 GES işletmeciliği yapılmaktadır. 2017-2024 yılları arasında Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Sakarya Şube Başkanlığı’nı yürütmesinin yanında yerel ve ulusal ölçekli derneklerde muhtelif görevlerde bulunmuştur. 2015 yılından bu yana “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" da yapmaktadır. Telekomünikasyon alanında Cem SERTEL ile birlikte kaleme aldığı “Haberleşme Tekniği-1” kitabı halen lise ve üniversitelerde okutulmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir.

Genel

Neşet Ertaş’ın “Yolcu” türküsü, hayat serüveninin sorgulandığı ve bu serüvene dair derin düşüncelerin anlatıldığı, yürek burkan bir türküdür. Türkünün her mısrası, insanın dünyadaki yolculuğuna...

Genel

TEBRİKLER SAKARYA KENT KONSEYİ, TEBRİKLER GENÇLİK MECLİSİ. Sohbetlerimizde her nasılsa yeni neslin durumunu tartışmaya açarız. Bu konuda oldukça mahir olan toplumumuz. Gençleri de hedefe...

Genel

İçerisinde bulunduğumuz mevsim gereği gündemimize giren bir meteorolojik yazı kaleme almak istedik. Ama bizim niyetimiz meteorolojiden haber vermek değil. Bu yazıyı Kar haberlerini menfi yapanlar...

Genel

Çocukluğumdan beri duyduğum “Vefalı ol” cümlesini hep merak ederdim. Ne demekti ki vefa? Aklım biraz ermeye başladığında da “Vefa”nın sevdiğine bağlı kalmak manasını taşıdığını...

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this