Connect with us

Hi, what are you looking for?

Genel

Elektrikli Araçlarda Batarya Ömrü

Elektrikli araçların yaygınlaştığı günümüzde yeni araç alacaklar bazı kıyaslamalar yapıyor. Bunlardan biri Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) konusu, diğeri elektrikli araçlarda kilometre başına maliyet. Ancak bu maliyet her türlü içten yanmalı araçlara göre mutlak ucuz olması, batarya ömürlerinin de sorgulanmasına sebebiyet veriyor. İçten yanmalı araçlarda, elektrikli araçlarda bulunan batarya türündeki gibi belirli bir zaman veya mesafede değişmesi gereken ve yüksek bedelli bir parça bulunmuyor.

Şu anda markalara göre batarya ömürleri hususunda farklı yaklaşımlar var. Mesela; Tesla bataryalarının 300 bin ile 500 bin mil (yaklaşık 480 bin km ila 800 bin km) ömre sahip olduğunu söylerken TOGG bataryalarının 160.000 km ömrü olduğu ifade ediliyor. Kia, elektrikli araçları için 5 yıl veya 150.000 km batarya kapasitesi garantisi sunuyor. Her ne kadar 5 yıl garanti sunsa da Kia bataryalarının ömürlerinin 10-20 yıl arasında olacağını beyan ediyor. Renault Zoe E-Tech’in Lityum-İyon teknolojisine sahip bataryası 8 yıl veya 160.000 km garanti kapsamında olduğu ifade ediliyor. Aynı yıl ve km garantilerini Nissan’da da görmek mümkün.

Tesla bataryalarının bazı kaynaklarda bataryalarının 25 yıla kadar çalışacak şekilde tasarladığını ifade ederken, genel geçer yaklaşımlar lityum teknolojisi ile imal edilen bataryaların 10 yıla kadar verimli olduğu yönünde.

Tesla Model S aracıyla 80 bin kilometreden fazla yol yapan bir sürücü, kapasite kaybının yüzde 5 civarında olduğunu söylüyor. Benzer şekilde diğer elektrikli araçlarda batarya; yıllık ortalama kullanıma göre 250 bin kilometreye kadar kapasitesini %90 koruduğu görülmektedir.

Hyundai gibi bazı firmalar ise bataryaya ömür boyu garanti sunmaktadır.

Gelelim garanti kavramının içeriğine…

Eğer bir elektrikli aracın batarya kapasitesi garanti süre ve mesafesi içinde, %70’in altına düşerse tüm batarya değişim masrafları üretici firma tarafından karşılanmaktadır. Bir ürünün garanti kapsamında, verimi düştü diye değiştirilmesi garanti açısından çok değerli bir taahhüt.

Batarya hücrelerinin kWh birim maliyeti 2010’da 1.160 USD seviyesinde seyrederken 2022 sonu itibarıyla bu maliyetin kWh başı 132 USD’ye kadar gerilemesi, elektrikli araçların batarya değişim ücretlerine de olumlu yansımaktadır. Tesla marka araçların komple batarya değişim ücreti 11.000 – 20.000 USD arasında iken Ford Mustang Mach-E modelinin komple batarya değişim ücreti 18.000 – 24.000 USD arasında olduğu ifade ediliyor.

Elektrikli araçlardaki lityum kökenli bataryalar, kullanılırken kapasitelerinin bir kısmını kaybederler. Ancak elektrikli araç sahipleri, şu faktörleri göz önünde bulundurarak batarya ömürlerini uzatabilirler. Batarya en verimli aralıkta (batarya kapasitesi %20 ve %80 arasında) şarj edilmeli. Hızlı şarjı (DC şarj istasyonlarını) çok kullanmamalı. Araç, olumsuz hava şartlarında (çok sıcak veya çok soğuk ortamlarda) uzun süre bırakılmamalı.

Dünya’da imal edilmesi düşünülen elektrikli araçların tamamına yetecek kadar dünyada lityum kaynağı bulunuyor. Lityum bataryalar kullanılamaz hale geldikten sonra ikinci bir işlemle tekrar kullanılabiliyor. Ve lityum teknolojisi her geçen gün hızla gelişiyor.

Bataryanızın da, sizin de ömrünüz uzun olsun.

Written By

1969 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğretimini Adapazarı’nda, Lise eğitimini Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesinde (Elektrik Bölümü) tamamladı. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisi olarak tamamladı. İlk Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde Elektrik Elektronik Mühendisi (Yüksek Mühendis) olarak tamamladı. İkinci Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme bölümünde tamamladı. Askerliğini kısa dönem olarak Ankara’da ve Manisa’da yaptı. Çalışma hayatına 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak Sivas, Tekirdağ ve Sakarya illerinde Teknik Öğretmen ve Yönetici olarak başladı. 2004-2007 yılları arasında Adapazarı Merkez Belediyesi’nde Teknik İşler Başkan Yardımcısı olarak görev aldı. 2007-2014 yılları arasında Sakarya Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğünde Genel Müdür Yardımcısı, 2021-2022 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Ardından, 2022 yılında Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı olarak atandı. Bu görevde kuruma ait 6 HES işletmeciliği yapılmaktadır. Halen bu görevini yürütmektedir. 2017 yılından bu yana Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Sakarya Şube Başkanlığı’nı yürütmesinin yanında yerel ölçekli derneklerde muhtelif görevlerde bulunmuştur. 2015 yılından bu yana “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı da yapmaktadır. Telekomünikasyon alanında Cem SERTEL ile birlikte kaleme aldığı “Haberleşme Tekniği-1” kitabı halen lise ve üniversitelerde ders kitabı olarak kullanılmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir.

Genel

TEBRİKLER SAKARYA KENT KONSEYİ, TEBRİKLER GENÇLİK MECLİSİ. Sohbetlerimizde her nasılsa yeni neslin durumunu tartışmaya açarız. Bu konuda oldukça mahir olan toplumumuz. Gençleri de hedefe...

Genel

İçerisinde bulunduğumuz mevsim gereği gündemimize giren bir meteorolojik yazı kaleme almak istedik. Ama bizim niyetimiz meteorolojiden haber vermek değil. Bu yazıyı Kar haberlerini menfi yapanlar...

Genel

Çocukluğumdan beri duyduğum “Vefalı ol” cümlesini hep merak ederdim. Ne demekti ki vefa? Aklım biraz ermeye başladığında da “Vefa”nın sevdiğine bağlı kalmak manasını taşıdığını...

Genel

Geçmiş kuşaklardan bize kalan ve her dönem övünerek bahsettiğimiz güzel ahlakımızın son zamanlarda ciddi erozyona uğradığını görmekteyiz. Toplumumuz, ahlaki temelini İslami inancından, örf ve...

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this