Connect with us

Hi, what are you looking for?

Genel

Enerji Tüketimi İsrafı

Endüstri Meslek Lisesi Elektrik bölümü bitirdikten sonra “ensilatör” unvanı ile bir mühendis gibi (küçük işlerde) proje çizip uygulamasını yapıyorduk. Bu esnada bir vatandaşın hem elektrik tesisat projesini çiziyor, hem de elektrik işini yapıyordum. Yaptığı inşaatla çok ilgili olan bir gurbetçi vatandaşımız çizdiğim projedeki priz sayısını beğenmedi. 3 oda bir salon olan evinde projelendirdiğim 9 prizi yetersiz bulmuş ve bu sayının 60’a çıkmasına talep etmişti. “Bu kadar prizi ne yapacaksın?” diye sorduğumda her prizi hangi amaçla kullanacağını tek tek izah etti. Mutfakta çay makinesi, kahve makinesi, buzdolabı, derin dondurucu, tost makinesi, havalandırıcı, ekmek kızartma makinesi, mikser, bulaşık makinesi, elektrikli ocak, elektrikli pişirici, diğer odalar ve salonda elektrikli ısıtıcı, televizyon, müzik çalar, gece lambası, havalandırıcı, nemlendirici diye liste uzamış ve sonuçta beni ikna etmişti.

O tarihlerde ısınmak için “sobayı yakma”, havalandırmak için “pencereyi açma”, yemek yapmak için “tüplü ocağı kullanma”, çay yapmak için “çaydanlık”, kahve yapmak için “cezve” vb. kullanan aile fertlerimin yaşamıyla bu adamın ailesinin yaşamını kıyasladım. Ne kadar çok elektrikli-elektronik cihaz kullanılırsa insanın yaşamının o kadar kolaylaştığını, bugünkü enerji perspektifinden baktığımızda ise ne kadar çok elektrikli-elektronik cihazla enerji tüketiyorsa o kadar hayatı kolaylaştırmış veya başka bir söylemle modern bir hayat yaşamış olunuyordu.

Bugün geldiğimiz noktada ne kadar çok tüketiyorsan değil, ne kadar az tüketiyorsan o kadar modern olunduğu bir gerçek… 50 yıl bile geçmeden modernlik tanımı taban tabana zıt cümlelerle ifade ediliyor.

Günümüzde güneş ve rüzgâr gibi tükenmez kaynaklardan enerjisini temin etmeye başlayan insanoğlu göreceksiniz 50 yılı geçmeden enerji kıtlığı çekmediği için, yeniden “ne kadar çok enerji tüketiyorsan o kadar modernsin” noktasına gelecek. Son yıllarda nasıl ki insanların kullanımına buharlı pişiriciler, yağsız kızartıcılar, airfryer, robot süpürgeler girdiyse, o günlerde de bugün adını bile bilmediğimiz birçok enerji tüketen cihaz bütçemizden pay almak için bizleri zorlayacak.

Enerji kullanımı sıradan bir yaşam mücadelesinin parçası değil; bir anlayış, bir düşünce, bir mantık olarak güncellenmiş haliyle yeniden karşımıza çıkacak.

İşte o zaman muhtemelen birileri “akan bir nehir kenarında bile olsa suyu kullanırken israf etmeyin.” kutsi sözünü bizlere hatırlatacak.

Enerjinizi ve hayatınızı israf etmeden yaşamanız umuduyla…

Written By

1969 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğretimini Adapazarı’nda, Lise eğitimini Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesinde (Elektrik Bölümü) tamamladı. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde tamamladı. İlk Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Yüksek Mühendis” unvanını alarak, ikinci Yüksek Lisans eğitimini ise Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme bölümünde “İşletme Bilim Uzmanı” unvanını alarak tamamladı. Askerliğini kısa dönem olarak Ankara’da ve Manisa’da yaptı. Çalışma hayatına 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda başladı, Sivas, Tekirdağ ve Sakarya illerinde Teknik Öğretmen ve Yönetici olarak vazife yaptı. 2004-2007 yılları arasında Adapazarı Merkez Belediyesi’nde Teknik İşler Başkan Yardımcısı, 2007-2014 yılları arasında Sakarya Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı ve 2021-2022 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Halen Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı olarak vazife yapmaktadır ve bu daire sorumluluğunda kuruma ait 6 HES ve 1 GES işletmeciliği yapılmaktadır. 2017-2024 yılları arasında Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Sakarya Şube Başkanlığı’nı yürütmesinin yanında yerel ve ulusal ölçekli derneklerde muhtelif görevlerde bulunmuştur. 2015 yılından bu yana “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" da yapmaktadır. Telekomünikasyon alanında Cem SERTEL ile birlikte kaleme aldığı “Haberleşme Tekniği-1” kitabı halen lise ve üniversitelerde okutulmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir.

Genel

Neşet Ertaş’ın “Yolcu” türküsü, hayat serüveninin sorgulandığı ve bu serüvene dair derin düşüncelerin anlatıldığı, yürek burkan bir türküdür. Türkünün her mısrası, insanın dünyadaki yolculuğuna...

Genel

TEBRİKLER SAKARYA KENT KONSEYİ, TEBRİKLER GENÇLİK MECLİSİ. Sohbetlerimizde her nasılsa yeni neslin durumunu tartışmaya açarız. Bu konuda oldukça mahir olan toplumumuz. Gençleri de hedefe...

Genel

İçerisinde bulunduğumuz mevsim gereği gündemimize giren bir meteorolojik yazı kaleme almak istedik. Ama bizim niyetimiz meteorolojiden haber vermek değil. Bu yazıyı Kar haberlerini menfi yapanlar...

Genel

Çocukluğumdan beri duyduğum “Vefalı ol” cümlesini hep merak ederdim. Ne demekti ki vefa? Aklım biraz ermeye başladığında da “Vefa”nın sevdiğine bağlı kalmak manasını taşıdığını...

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this