Yoğun seçim gündeminden gözden kaçtığını düşündüğüm bir hususa değinmek istiyorum.
2023 verileri her alanda açıklandıkça ilgimizi çeken aslında öyle olmadığını düşündüğümüz birçok konu bizi şaşırtmaya devam ediyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2023 yılındaki kuruluk içindeki 2.858 megawatlık güç artışı önümüze ilginç bir sonuç çıkardı.
Her yıl farklı kaynaklardan kurulu güç artışı gerçekleşirken 2023 yılındaki artışın %99,5’i yenilenebilir enerji kaynakları vasıtasıyla sağlanmış oldu. Yani 2.845 megawatlık ilave yenilenebilir kurulu güç artışı gerçekleştirildi.
Aslında burada iki ana faktör var; biri enerji yatırımını düşünen yatırımcılar (bilhassa güneş enerji santralleri için bunu ifade etmek mümkün olur) olabildiğince mekanik aksamdan uzak durmaya çalışıyor, işletmesinin kolay ve kısa sürede yatırımın amorti edildiği enerji santralleri modeline dönüşüyorlar.
Bunda ülkemizin karbon sıfır hedeflerinde yabana atmamak lazım.
İkinci faktör ise, çıkan sonuç, ülkemizin bu enerji üretimi sayesinde dışarıdan temin ettiği doğalgaz ve benzeri fosil yakıt alımları azalıyor ve bu miktar kadar ülkemizden dışarıya çıkan para miktarı eksiliyor. Bu sürecin sonunda dışarıya enerji konusunda dışarıya bağımlı olmayan bir Türkiye sağlanmış olacak.
Bunları söylerken madalyonun diğer yüzünü de göstermek gerekir, ülkemiz için enerji üretimi pembe tablolardan oluşmuyor.
2023 yılında kaynaklara göre en büyük kurulu güce sahip kaynak doğalgaz.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2023 yılında 326,3 terawatlık elektrik üretimi yapıldığını, yenilenebilir kaynakların üretim içindeki payı %42 olduğunu ifade edip ülke olarak hedefimizin, 2035 yılında yenilenebilirin üretim içindeki payını ise %55’e yükseltmek olduğunu söylüyor.
Şükür ki, bakanlar değişse de ülkenin enerji hedeflerinde sapma yok.
Umarım, enerji hedefleri konusunda söylenen 2053 sıfır karbon hedeflerini dünya gözüyle görmek nasip olur.
Ne demişler: “Kader gayrete âşıktır.”
Sağlıcakla kalın.
1969 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğretimini Adapazarı’nda, Lise eğitimini Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesinde (Elektrik Bölümü) tamamladı. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde tamamladı. İlk Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Yüksek Mühendis” unvanını alarak, ikinci Yüksek Lisans eğitimini ise Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme bölümünde “İşletme Bilim Uzmanı” unvanını alarak tamamladı. Askerliğini kısa dönem olarak Ankara’da ve Manisa’da yaptı. Çalışma hayatına 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda başladı, Sivas, Tekirdağ ve Sakarya illerinde Teknik Öğretmen ve Yönetici olarak vazife yaptı. 2004-2007 yılları arasında Adapazarı Merkez Belediyesi’nde Teknik İşler Başkan Yardımcısı, 2007-2014 yılları arasında Sakarya Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı ve 2021-2022 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Halen Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı olarak vazife yapmaktadır ve bu daire sorumluluğunda kuruma ait 6 HES ve 1 GES işletmeciliği yapılmaktadır. 2017-2024 yılları arasında Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Sakarya Şube Başkanlığı’nı yürütmesinin yanında yerel ve ulusal ölçekli derneklerde muhtelif görevlerde bulunmuştur. 2015 yılından bu yana “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" da yapmaktadır. Telekomünikasyon alanında Cem SERTEL ile birlikte kaleme aldığı “Haberleşme Tekniği-1” kitabı halen lise ve üniversitelerde okutulmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.