Enerji alanında çalıştığım için yakından takipte olduğum bu konu gündeme geldiğinde Türkiye’deki bakanlıklar arasında en iyi çalışan bürokratların Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda olduğunu zaman zaman söylüyorum. Biliyorsunuz tüm bakanlıkların web sayfalarında çeşitli bilgilendirmeler yapılıyor, bu kapsamda Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın mali tablolarını sunduğu bölümde 2023 yılı için ilk 6 aylık dönemde gerçekleşen ve ikinci altı aylık dönem için tahminleri içeren 62 sayfalık bir rapor geçtiğimiz günlerde siteye yüklendi.
Bu sektörde çalışan veya bu sektörle ilgili köşe yazıları yazan yazar ve gazetecilerin bu rapora olan ilgisini merak ettim. Sadece bir basın yayın organında taraflı bir haber niteliğinde bir metinle karşılaştım. Ancak üzücü olan bunca bilgilendirme içeren rapordan iki başlık altında değinilmiş:
Birincisi “sokak ve cadde aydınlatılması faaliyetleri” rapordan alıntılanmış, grafiklenmiş. Rakamlar doğru ama hedef hatalı. Bu rakamlar üzerinden “Yurttaşları fahiş faturalar nedeniyle canından bezdiren şirketlere para aktarıldığı” şeklinde bilgiler paylaşılmış. Gerçekten üzüldüm. Ya raporu okuyan konudan gerçekten uzak birisi, ya da art niyetli.
Ardından ikinci olarak “elektrik faturasını ancak sosyal yardım ile ödeyebilen hane sayısı” bilgileri raporda yer alıyormuş gibi “çarpıcı artış kaydedildiği” bilgileri paylaşılıyor.
Raporun tamamını inceledim, böyle bir bilgi yok. Mantık yürüterek “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı” web sayfasında bu bilgilerin yer aldığını görüyorum. Üzüldüğüm enerji konusunda ve Enerji Bakanlığı’nın faaliyetlerinden bahsederken bakanlığın faaliyet konusu olmayan ve sosyal yardımlarla ilgili eleştiriler yazmak mantık dışı.
Gerçekten vakit ayırıp rapor incelense; “enerji arz güvenliği” nin sağlanması için yapılanlar gayet iyi anlaşılıyor.:
Enerji Alanında Yerli Ekipmanların Kullanımının Yaygınlaştırılması için “Yerli Aksam Yönetmeliği” kapsamında; 2023 yılının ilk yarısında 30 adet başvuru gerçekleştirilmiş. Bu tesisler ile ilgili fabrika ve elektrik üretim tesisi denetimleri yapılmış. Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) yarışmaları kapsamında kurulacak tesislerde, önem arz eden aksamın yerli olarak üretilmesi veya tedarik edilmesi şartı getirilmiş. Günümüze kadar toplam 2.850 MW rüzgâr ve 3.000 MW güneş olmak üzere toplam 5.850 MW kapasiteli YEKA yarışması yapılmış. Yarışmaları kazananlar tarafından (Karapınar YEKA 1 GES ve YEKA RES 1) entegre güneş modülü fabrikası ile rüzgâr türbini fabrikası ile güneş ve rüzgâr enerjisi teknolojileri konusunda Ar-Ge faaliyetlerinin yürütüleceği Ar-Ge Merkezleri kurulmuş.
“Uzun Dönemli Enerji Senaryoları ve Kapasite Geliştirme” Projesi ile Bakanlığın uzun dönemli birincil enerji arz ve talep tahminleri oluşturma kapasitesinin teorik ve pratik eğitimler vasıtasıyla geliştirilmiş.
Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı (BTC), Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ve Türk Akım Doğal Gaz Boru Hattı Projesi kapsamında yapılan çalışmalar raporda detaylı anlatılmış.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi (NGS), “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti’nde Akkuyu Sahası’nda Bir Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşma” çerçevesinde nasıl yürütüldüğü detaylandırılmış.
“Enerji Verimliliği Alt Programı” kapsamında Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) Destekleri, Enerji Verimliliğinin Artırılması Faaliyetleri ve Enerji Performans Sözleşmeleri (EPS) Grubu Faaliyetlerine de değinilmiş.
Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı (UEVEP) İzleme ve Yönlendirme Kurulu Çalışmaları, Enerji Verimliliği 2030 Vizyon ve Stratejisi ve 2. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı (2024-2030) (2. UEVEP) Enerji Verimliliği Strateji Belgesi (2012-2023) ve 1. UEVEP’in (2017-2023) 2023 sonu itibari ile tamamlanacak olması nedeniyle dokümanların güncelleme çalışmaları başlatılmış.
Yenilenebilir Enerji Projeleri Değerlendirme ve İzleme Sistemi (YEPDİS) Geliştirilmesi Projesi, Rüzgâr Enerjisi Potansiyel Atlasının (REPA) Güncellenmesi ve Deniz Enerjisi Potansiyel Atlası (DEPA) Oluşturulması ile Biyokütle Enerjisi Potansiyel Atlasının (BEPA) Güncellenmesi Projelerinin içeriği paylaşılmış.
Yerel yönetimlerle ilgili yapılan projeleri ayrıca bir yazı ile paylaşmak istiyorum.
Yukarıdaki konularda merakı olanları bakanlığın resmi sayfasını incelemeye davet ediyorum. Ayrıca tarafsız bir gözle okuyup bilmediklerini öğrenmeye ve konuyu ana kaynağından doğrudan görmeye…
Enerjiniz bol olsun.
1969 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğretimini Adapazarı’nda, Lise eğitimini Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesinde (Elektrik Bölümü) tamamladı. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde tamamladı. İlk Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Yüksek Mühendis” unvanını alarak, ikinci Yüksek Lisans eğitimini ise Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme bölümünde “İşletme Bilim Uzmanı” unvanını alarak tamamladı. Askerliğini kısa dönem olarak Ankara’da ve Manisa’da yaptı. Çalışma hayatına 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda başladı, Sivas, Tekirdağ ve Sakarya illerinde Teknik Öğretmen ve Yönetici olarak vazife yaptı. 2004-2007 yılları arasında Adapazarı Merkez Belediyesi’nde Teknik İşler Başkan Yardımcısı, 2007-2014 yılları arasında Sakarya Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı ve 2021-2022 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Halen Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı olarak vazife yapmaktadır ve bu daire sorumluluğunda kuruma ait 6 HES ve 1 GES işletmeciliği yapılmaktadır. 2017-2024 yılları arasında Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Sakarya Şube Başkanlığı’nı yürütmesinin yanında yerel ve ulusal ölçekli derneklerde muhtelif görevlerde bulunmuştur. 2015 yılından bu yana “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" da yapmaktadır. Telekomünikasyon alanında Cem SERTEL ile birlikte kaleme aldığı “Haberleşme Tekniği-1” kitabı halen lise ve üniversitelerde okutulmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.