Öncelikle festivallerin sadece müzikle coşmak, yemek içmekten ibaret olmadığını gösterdiği için Sakarya Üniversitesi’ne teşekkür ederiz.
Yazımızın başlığında da gördüğünüz gibi festivali festivaller diyerek bir çoğul ifade kullandık, neden? Çünkü Sakarya Üniversitesi, Sakarya Valiliği ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle üniversite kampüsü içerisinde 5 ana festivalden oluşan bir haftalık etkinlikler düzenlendi.
“Şehir Kampüste Buluşuyor” sloganıyla çıkılan yol kitap fuarından bilim fuarına, spor etkinliklerinden tiyatro gösterimlerine, öğrenci gruplarının müzik konserlerine kadar birçok etkinliğin yapıldığı SAÜFEST’in halkın da, öğrencilerin de ilgisini çektiğini düşünüyorum.
Yapılan bu organizasyondaki festivallerin her biri başlı başına gündemi teşkil edecek festivaller. Böyle geniş bir çalışma ile birbirinden farklı konuları bir çatı altında toplayarak kampüs içerisinde faaliyete sokan ekibi öncelikle tebrik etmek lazım.
Bahar şenliği denince şehirde, (özelde Serdivan) gençlerin konserlerle eğlendiği, aşırıya kaçan müzikle coştukları, hatta alkollü sarhoş olarak sokaklarda naralar attığı günler aklımızda yer etmişti. Tabi bu durum halk tarafından da pek hoş karşılanmıyordu. SAÜFEST ile bu anlayış yıkılmış oldu. Halkın içerisine dâhil olduğu bir festival o bahar şenliklerini kültürel etkinlik alanına çevirdi.
KİTAP FUARI VE BİR ÖNERİ
Bu festivallerin içerisinde de kitap Festivali’ne ve konferanslara ayrı parantez açmak lazım. Ayrı parantez diyorum çünkü Türkiye’de hemen her Büyükşehir’in yıllardır yaptığı kitap fuarları bugüne kadar maalesef ilimizde yapılmıyordu. Bu fuarla birlikte şehrin bir yapılamayan faaliyeti de geçmiş yıllarda kaldı.
İlk olması hasebiyle bazı eksiklikler ve eleştiriler mutlaka her taraftan her camiadan gelecektir. Ancak benim bundan sonra yapılacak olan festival ile ilgili küçük bir önerim var. Her ne kadar Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle üniversite kampüsü içerisinde kitap fuarı açılsa da âcizane SAÜFEST içerisindeki Kitap fuarının Kent Park’ta veya Millet Bahçesinde olmasını tercih ederdim.
Kitap fuar alanı bahsi geçen alanlarda kurulduğu takdirde üniversite öğrencilerini kitap fuar alanına indirecektir. Bunun yanında festival kampüs alanıyla sıkıştırılmamış olur. Festival gerçek bir bahar esintisi ile tüm şehri kapsamış olur. Sakarya halkını da o fuar merkezinde bir araya getirme imkânımız olacak. Bugün kampüs alanındaki kitap fuarına şehrin uzak ilçelerinden birçok halk gelmek istediği halde gelmediğini düşünüyorum. Oysa Kitap fuarı merkezde olsa Kocaali’den Taraklı’ya, Kaynarca’dan Hendek ilçemize kadar herkes bir vasıtayla gelir, bu fuar merkezini dolaşır ve kitaplardan, konferanslardan, imza günlerinden istifade edebilir.
Hz. İbrahim için yakılan ateşe su taşıyan karınca misali büyük düşüncelere küçük fikirlerimizi aktarmakla vatandaşlık görevimi yerine getirdiğimi düşünüyorum.
Amacım kesinlikle bir eleştiri değil tamamen bu fuarın yaygınlaşması ve kucaklayıcı olması için öneridir. Mutlaka işin mutfak kısmında olanlar biraz daha konuyu farklı yönleriyle ele alacaklardır. Fakat halk ve üniversitenin kaynaşması açısından şehir merkezinde kurulacak olan Kitap Fuarı ülke genelinde ses getirir.
Saygı ve hürmetlerimle.
1971 yılında Sakarya’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Adapazarı’nda tamamladı. Halkla ilişkiler ve medya mezunu olan Abdülkadir Şen evli ve 2 çocuk babasıdır. 1999 depremi sonrası Beton Santrali Müdürü olarak 7 yıl görev yaptı. 2007 yılında Sakarya Kültür ve Sosyal Yardım Vakfı ( SAKVA)'nda Yönetim Kurulu Üyesi ve idareci olarak bulundu. Seyahat etmeyi seven Abdülkadir Şen’in yaptığı seyahatlerinden derlediği FAS ve BALKANLAR’ı anlattığı yayımlanmış 2 gezi/anı kitabı, Kurtuluş savaşı kahramanlarından Kazım Çavuş'un savaş hatıralarını yazdığı bir kitabı vardır. Sakarya merkezli yayın yapan Zafer Dergisinde ve Yeni Sakarya Gazetesinde yazıları çıkmaktadır. Halen Sakarya ili Adapazarı ilçesinde hayatını sürdürmektedir.