Yeni rekorlar devam ediyor, dünyanın en uzun rüzgâr tirbün kanadı üretildi ve kanadın uzunluğu 131 metre.
Kara Rüzgâr tirbünü kanatlarının uzunluğu ile ilgili rekor, en son Haziran 2023’te 105 metre uzunluğundaki kanat ile yine Çin tarafından kırılmıştı.
Rüzgâr tirbünlerinde kanat uzunluğu, tirbünün kapasitesi ile aynı yönde ilişkili.
Rekorun 105 metreden 131 metreye çıkmış olması, rüzgâr tirbünlerindeki bir ünitedeki mevcut kapasitesinin çok daha üst seviyeye çıkacağı anlamına da gelmiş oluyor.
Rüzgâr tirbünleri ve kanat üreticileri AR-GE çalışmalarını büyük önem veriyor ve birden fazla üretim üstünde imalatlar gerçekleştiriyor.
Kanat uzunluğu büyüdükçe kanadın mukavemeti, sertliği, dayanıklılığı gibi faktörlerinin üst seviyede değerlendirilmesi gerekiyor.
Tabii kanatlar yapılmadan önce birçok akıllı teknoloji ile denemeler gerçekleştiriliyor.
Bu kanat 15 MB’lık tribünde kullanılacak, henüz tesisin nerede yapılacağı bilgisi ve inşasını ne zaman başlayacağı bilinmiyor, ama Çin sektör lideri olduğu için çok uzun süre geçmeyeceği de düşünülüyor.
Bu ve benzeri bilgilerden aslında enerji alanında AR-GE yatırımlarının önemi anlaşılıyordur umarım.
Sağlıcakla kalın.
1969 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğretimini Adapazarı’nda, Lise eğitimini Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesinde (Elektrik Bölümü) tamamladı. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde tamamladı. İlk Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Yüksek Mühendis” unvanını alarak, ikinci Yüksek Lisans eğitimini ise Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme bölümünde “İşletme Bilim Uzmanı” unvanını alarak tamamladı. Askerliğini kısa dönem olarak Ankara’da ve Manisa’da yaptı. Çalışma hayatına 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda başladı, Sivas, Tekirdağ ve Sakarya illerinde Teknik Öğretmen ve Yönetici olarak vazife yaptı. 2004-2007 yılları arasında Adapazarı Merkez Belediyesi’nde Teknik İşler Başkan Yardımcısı, 2007-2014 yılları arasında Sakarya Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı ve 2021-2022 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Halen Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı olarak vazife yapmaktadır ve bu daire sorumluluğunda kuruma ait 6 HES ve 1 GES işletmeciliği yapılmaktadır. 2017-2024 yılları arasında Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Sakarya Şube Başkanlığı’nı yürütmesinin yanında yerel ve ulusal ölçekli derneklerde muhtelif görevlerde bulunmuştur. 2015 yılından bu yana “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" da yapmaktadır. Telekomünikasyon alanında Cem SERTEL ile birlikte kaleme aldığı “Haberleşme Tekniği-1” kitabı halen lise ve üniversitelerde okutulmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.
