Takdir edilmek, bir kişinin değerinin fark edilmesi, onaylanması ve saygı görmesidir. Kimi zaman ego tatmini olarak yorumlansa da “takdir edilmek” asla ego tatmini değildir. Aynı zamanda kişinin kendini ifade etme ve toplumsal bağ kurma arzusundan da kaynaklanır. İnsanın takdir görmesi aynı zamanda yaptığı işe karşı motivasyonunu da artırır. Daha nitelikli işlerin ortaya çıkmasına olanak tanır.
İnsanın takdir görmesi psikolojisi üzerinde derin etkilere sahiptir. İnsan takdir edildiğinde, kendine olan güveni artar, motivasyonu yükselir ve genel refahı artar. Aynı zamanda, takdir edilen kişi, kendisine olan güvenini pekiştirir ve daha olumlu bir benlik algısına sahip olur.
İş hayatında takdir edilmek, çalışanların performansını artıracağı gibi işyerini benimsemesine ve sahiplenmesine sebep olur. İşyerinde insan takdir edildiğinde, işyeri için daha fazla çaba harcamaya teşvik edilir ve iş verimliliği artar. Ayrıca, takdir edilen çalışanlar genellikle işyerinde daha mutlu ve işyerine bağlı hissederler, bu da işyeri kültürünü olumlu yönde etkiler. Zaten günümüz insanının en büyük zaaflarından biri aidiyet duygusudur. Bu sebeple takdir edilmek verimli çalışmayı destekler.
Takdir edilmek konusu, insanların yaşamlarında önemli bir rol oynar. Takdir etme ve takdir edilme kültürünün teşvik edilmesi, daha pozitif bir toplum oluşturmak için önemlidir.
İş yerlerimizde nasıl takdir bizi işimize motive ediyorsa ikili ilişkilerimizde de aynı sonucu görürüz. Bir kişi, değerinin fark edilmesi ve onaylanmasıyla kendine olan güvenini pekiştirir. Bu da kişinin daha cesur ve girişken olmasını sağlar. Özgüveni yüksek olan bireyler, daha başarılı ve mutlu bir yaşam sürme eğilimindedirler.
İnsanın dostları arasında dahi davranışlarıyla takdir edilmesi, bağlarının güçlenmesine ve sağlıklı iletişimin sürdürülmesine yardımcı olur. Dostlar arasındaki ilişkiler her birinin çabalarının takdir edilmesi, dostlukların sağlıklı bir şekilde ilerlemesine katkı sağlar. Takdir edilmek, insanların birbirlerine olan sevgi ve saygılarını artırır ve ilişkilerin daha derin bir düzeyde oluşmasını sağlar.
Takdir edilmek, bireylerin kendilerini gerçekleştirmelerine yardımcı olur. Bir kişi, çabalarının ve yeteneklerinin takdir edilmesiyle daha fazla özgüven kazanır ve potansiyelini daha iyi kullanma yolunda ilerler. Takdir edilen bireyler, kendilerini daha fazla geliştirme ve başarıya ulaşma konusunda daha motive olurlar.
Sonuç olarak, takdir edilmek, insanların mutluluğunu artırır. Takdir edilen bir birey, kendini değerli ve önemli hisseder ve bu da onun genel yaşam memnuniyetini artırır. İnsanlar, başkaları tarafından takdir edildiklerinde daha mutlu, daha sağlıklı ve daha tatmin olmuş hissederler.
1971 yılında Sakarya’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Adapazarı’nda tamamladı. Halkla ilişkiler ve medya mezunu olan Abdülkadir Şen evli ve 2 çocuk babasıdır. 1999 depremi sonrası Beton Santrali Müdürü olarak 7 yıl görev yaptı. 2007 yılında Sakarya Kültür ve Sosyal Yardım Vakfı ( SAKVA)'nda Yönetim Kurulu Üyesi ve idareci olarak bulundu. Seyahat etmeyi seven Abdülkadir Şen’in yaptığı seyahatlerinden derlediği FAS ve BALKANLAR’ı anlattığı yayımlanmış 2 gezi/anı kitabı, Kurtuluş savaşı kahramanlarından Kazım Çavuş'un savaş hatıralarını yazdığı bir kitabı vardır. Sakarya merkezli yayın yapan Zafer Dergisinde ve Yeni Sakarya Gazetesinde yazıları çıkmaktadır. Halen Sakarya ili Adapazarı ilçesinde hayatını sürdürmektedir.