Hizalama, tasarımda kullanılacak unsurların birbirlerine ve genel yerleşim planına göre nasıl konumlandırılacağını belirleyen temel bir ilkedir. Tasarımın düzenli ve uyum içinde olması açısından çok önemli bir rol oynar.
Yaygın olarak sola, ortaya, sağa, iki yana ve çapraz hizalama şekilleri kullanılır. Her hizalama şekli farklı bir görsel efekt oluşturur ve tasarım öğelerinin birbirleriyle olan ilişkisini etkiler.
Hizalamalarımızı düzgün ve tutarlı bir şekilde yapmak için yatay ve dikey referans çizgileri oluştururuz ya da bu çizgileri bize sunan sanal ızgaralardan faydalanırız.
Tasarımda hizalama verilecek mesajdaki algının düzgün yönlendirilmesi için çok önemli bir unsurdur. Doğru hizalama, tasarımdaki unsurlar arasındaki ilişkileri daha net hale getirir. Tasarıma bakan gözü tasarım boyunca yönlendirir ve önemli bilgileri vurgular. Yanlış hizalanmış tasarım öğeleri ise kafa karışıklığı oluşturabilir ve dikkati tasarımın yönlendirmek istediği mesajdan uzaklaştırabilir.
Hizalama, tasarımın görsel dengesine ve estetiğine çok önemli katkıda bulunur. Tutarlı hizalama bir nizam ve profesyonellik duygusu yaratır. Hizalamanın stratejik olarak yanlış kullanımı ise tasarıma dinamizm veya vurgu katabilir.*
Tasarımdaki hizalama tercihleri marka kimliğini ve mesajını güçlendirebilir. Örneğin, düzenli bir şekilde sola hizalanmış yazı metni, temiz ve modern bir his uyandırabilirken, sağa hizalanmış bir düzen, soldan sağa olan okuma yönümüzün tersinde bir yığılma oluşturacağından, hareketi ve dinamizmi çağrıştırabilir.
Hizalamayı tasarımlarımızda etkili bir şekilde kullanmak için şunlara dikkat edilmelidir:
- Tasarımın amacına hizmet etmeli: Hizalanan tasarım unsurları, izleyicilerin neye odaklanmasını istediğinize ve tasarımda nasıl gezinmelerini istediğinize göre hizalayın.
- Hizalamalarınızda bir düzen kurun ve bunun için sanal çizgiler kullanın: Tasarım ögelerinin arasındaki mesafenin eşitliğinden ve görsel olarak ögelerin birbiriyle bağlantılı olduğundan emin olmak için referans çizgileri oluşturun.
- Hizalamayı stratejik olarak değiştirin: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi her ne kadar tutarlılık önemli olsa da, yanlış hizalamanın stratejik kullanımı vurgulanmak istenen noktanın ilgisini artırabilir ve tasarıma dinamizm katar.
- Öğelerin etrafındaki boş alana dikkat edin: Tasarımın ferah olabilmesi ve mesajın rahat anlaşılabilmesi için tasarımdaki negatif alanın doğru yönetilmesi gerekmektedir. Bu dengeyi hizalamanın doğru kullanımıyla sağlayabilirsiniz.
Özetle şunu diyebiliriz ki tasarımda kullanılan hizalama ilkeleri doğru bir şekilde kullanıldığı taktirde görsel olarak ilgi çekici, verilmek istenen mesajın kolay anlaşılacağı tasarımlar oluşturabilir ve bunu etkili bir şekilde iletebilirsiniz.
* Hizalamanın stratejik olarak yanlış kullanımı profesyonelce yapılmazsa çok kötü sonuçlarla karşılaşılabilir. O yüzden çok dikkatli ve itinalı yaklaşılması gerekir.
1977 yılında Kastamonu’da dünyaya geldi. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden ve Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümünden mezun oldu. Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslami Bilimler Anabilim Dalı Kelam Bölümünde Yüksek Lisans yaptı. 2002 yılından beri reklamcılık sektörünün içerisinde yer aldı. Grafik tasarım üzerine uzmanlaştı. Sakarya Üniversitesi’nde Grafik Tasarım, Fotoğrafçılık, Medya Planlama ve Mesleki Bilgisayar Uygulamaları dersleri verdi. Profesyonel anlamda stok fotoğrafçılıkla uğraşmaktadır. Halen bir reklam ajansında grafik tasarım üzerine çalışmaktadır. Evli ve üç çocuk babasıdır.