Evet, gün geldi çattı artık yılbaşı geldi.
Sakın yılbaşını kutluyorum sanmayın. Elektrik faturalandırmasında yeni dönem 1 Ocak 2025 günü itibarıyla başlıyor.
Krize yol açtığını düşündüğüm EPDK’nın SKTT limiti artık yürürlüğe giriyor.
Artık konut aboneleri, yıllık 5000 kilowattsaatten fazla tüketti ise 2025 yılında devletin sübvanse edilmiş fiyatlarından faydalanamayacak.
Yaklaşık 40 milyon mesken abonesinin olduğu ülkemizde abonelerin yüzde üçü bu sistemden etkilenecek gibi gözüküyor. Abone sayısı olarak ifade edersek 1,2 milyon konut abonesi bu süreçten etkilenecek.
*
Bu konu kapsamında sıkıntılı bir hususa veya bir gruba değinmek istiyorum.
Elektrikli aracı olup bunu evinden şarj edenler grubu…
Bu gruptakilere iki önerim olacak, ancak öncelikle bir elektrikli araç için yıllık/aylık bir kullanım/tüketim değerlendirmesi yapmak istiyorum:
Yıllık 15.000 km / aylık 1.250 km yol yapan bir elektrikli araç sahibi hesap ettiğimizde, yıllık ortalama 3.800 – 4.200 kWh.lik / aylık ortalama 320 – 350 kWh.lik enerji tüketimi yapacaktır.
Şu anda ortalama (aylık) 1.250 km. yol yapmak için aylık 625 TL.lik bir bedel ödeyen elektrikli araç sahibi, yeni dönemde ulusal tarifeden (sabit bir bedelden) değil de Piyasa Takas Fiyatı (PTF )değerlerinden bir ücret ödeyecek. Birçok enerji uzmanı bu bedelin ikiye katlanacağını düşünüyor.
İlk önerim iki ve daha fazla daireli binalarda mevcut olan ve çoğu zaman aylık enerji tüketiminin 5-10 kWh olan ortak tüketim aboneliği üzerinden elektrikli aracını şarj etmek. Hatta mevcut tüketimin de (yani önceki faturalarda görünen aylık 15-25 TL.lik merdiven/dış aydınlatma giderlerini içeren bedelleri) elektrikli araç sahibi tarafından karşılanmalı.
İkinci önerim mevcut mesken aboneliği tek zamanlı olan tüketici, üç zamanlı mesken aboneliğine dönüştürüp gece 22.00 ile sabah 06.00 saatleri arası elektrikli aracını şarj edebilir. Bu durum henüz ulusal tarifeden enerji tüketimi devam eden elektrikli araç sahipleri için geçerli.
*
Yeni limitlerden etkilenen mesken aboneleri 2025 yılı için yeniden yıllık 5.000 kWh sınırının altına düşme mücadelesi verecek.
Bakalım bu yeni dönem başka nelere gebe olacak?
Sağlıcakla kalın. Her şey gönlünüzce olsun.
1969 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğretimini Adapazarı’nda, Lise eğitimini Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesinde (Elektrik Bölümü) tamamladı. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde tamamladı. İlk Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Yüksek Mühendis” unvanını alarak, ikinci Yüksek Lisans eğitimini ise Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme bölümünde “İşletme Bilim Uzmanı” unvanını alarak tamamladı. Askerliğini kısa dönem olarak Ankara’da ve Manisa’da yaptı. Çalışma hayatına 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda başladı, Sivas, Tekirdağ ve Sakarya illerinde Teknik Öğretmen ve Yönetici olarak vazife yaptı. 2004-2007 yılları arasında Adapazarı Merkez Belediyesi’nde Teknik İşler Başkan Yardımcısı, 2007-2014 yılları arasında Sakarya Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı ve 2021-2022 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Halen Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı olarak vazife yapmaktadır ve bu daire sorumluluğunda kuruma ait 6 HES ve 1 GES işletmeciliği yapılmaktadır. 2017-2024 yılları arasında Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Sakarya Şube Başkanlığı’nı yürütmesinin yanında yerel ve ulusal ölçekli derneklerde muhtelif görevlerde bulunmuştur. 2015 yılından bu yana “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" da yapmaktadır. Telekomünikasyon alanında Cem SERTEL ile birlikte kaleme aldığı “Haberleşme Tekniği-1” kitabı halen lise ve üniversitelerde okutulmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.