Connect with us

Hi, what are you looking for?

Genel

2024’ün En’leri (1)

Yeni yılına girdik, artık önceki yılın verileri yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı, ama bu konuya girmeden önce geçen yıl yaşanan bazı sıra dışı projeleri sizlerle paylaşmak, unuttuklarımızı yeniden hatırlatmak istiyorum.

*

Bahsedeceğim sıra dışı projelerden ilki Finlandiya’nın başkenti Helsinki’den. 200 megavat kapasiteli elektrikli kazan tesisi kurulması ve fazla ısının bataryalarda depolanması projelendirildi.

Aslında bu konuya daha önce hiç girmemiştik, proje, elektrik fiyatlarının negatif veya düşük olduğu saatlerde enerji üretimini artırarak fazla ısının bataryalarda depolanmasını sağlayacak. Bu şekilde, depolanan termal enerji daha sonra ihtiyaca göre kullanılacak ve satılacak. Bu sistem sayesinde, enerji üretiminde yüksek verimlilik sağlanırken, müşterilere de uygun fiyatlı ısı hizmeti de sunulmuş olacak.

Termal batarya, 1000 MWh kapasiteye sahip olması planlanıyor ve proje tamamlandığında Avrupa’nın en büyük elektrikli kazan tesisi olacak.

Bu tesisin inşasının bu yıl başlayıp, 2026 sonu -2027 başı faaliyete geçmesi planlanıyor. İlgili firmanın geçmişte duyurduğu 30 megavatlık ısı pompası da bu projeye dâhil olacak.

Sistem anlık yüksek kapasiteye sahip olsa da, elektrik fiyatlarının çok düştüğü zamanlarda çalıştırılacağı için yanında 500 MWh’lik iki adet ısı depolama ünitesi konmuş. Bu depoların her biri 100 megavat gücünde şarj ve deşarj kapasitesine sahip. Sistemde o an hiç ısıya ihtiyaç olmasa bile tam kapasite ile 5 saat boyunca termal bataryalarını şarj edebiliyor. Bataryaların 40 metre yüksekliğinde devasa boyutta olacağı ifade ediliyor.

*

Sıra dışı bir planlama çalışması da Avustralya’dan geldi.  Avustralya, dünyanın en büyük yenilenebilir enerji merkezini inşasını projelendirdi. Western Green Energy Hub isimli merkez, 70 GW kapasiteye sahip olacak. Dev proje tamamlandığında, Lüksemburg’un 10 katı veya Lübnan’ın iki katı gibi bir alana yayılacak.

Avustralya’nın batısında inşa edilecek proje, 60 milyon güneş paneli barındıracak, ayrıca 3.000 rüzgâr türbini içerecek. Rüzgâr tirbünleri 7 ila 20 megavat arasında olacak. Bu dev projede güneş santralleri inşası 7 aşamada ve 30 yıllık sürede gerçekleştirilecek ve yılda 200 TWh elektrik üretecek. Bu miktar, Avustralya’nın mevcut elektrik üretim miktarının dörtte üçüne tekabül ediyor. Projenin tahmini maliyeti ise 65 milyar dolar olacak. Tesiste ayrıca elektrolizörler ile yeşil hidrojen üretiminin gerçekleştirilmesi de planlama kapsamında. Birinci aşama tamamlandıktan sonra, tesisin yılda 330.000 ton yeşil hidrojen üretmesi bekleniyor. Proje tamamen tamamlandığında ise, hidrojen üretiminin yılda 3,5 milyon tona ulaşması planlanıyor. Aynı zamanda yeşil amonyak üretiminin de gerçekleştirilmesi planlar dâhilinde.

*

Ne diyelim darısı bizim de başımıza.

2024’ün enlerine gerçekleşen enlerle devam edeceğiz.

Kalın sağlıcakla.

Written By

1969 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğretimini Adapazarı’nda, Lise eğitimini Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesinde (Elektrik Bölümü) tamamladı. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde tamamladı. İlk Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Yüksek Mühendis” unvanını alarak, ikinci Yüksek Lisans eğitimini ise Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme bölümünde “İşletme Bilim Uzmanı” unvanını alarak tamamladı. Askerliğini kısa dönem olarak Ankara’da ve Manisa’da yaptı. Çalışma hayatına 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda başladı, Sivas, Tekirdağ ve Sakarya illerinde Teknik Öğretmen ve Yönetici olarak vazife yaptı. 2004-2007 yılları arasında Adapazarı Merkez Belediyesi’nde Teknik İşler Başkan Yardımcısı, 2007-2014 yılları arasında Sakarya Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı ve 2021-2022 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Halen Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı olarak vazife yapmaktadır ve bu daire sorumluluğunda kuruma ait 6 HES ve 1 GES işletmeciliği yapılmaktadır. 2017-2024 yılları arasında Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Sakarya Şube Başkanlığı’nı yürütmesinin yanında yerel ve ulusal ölçekli derneklerde muhtelif görevlerde bulunmuştur. 2015 yılından bu yana “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" da yapmaktadır. Telekomünikasyon alanında Cem SERTEL ile birlikte kaleme aldığı “Haberleşme Tekniği-1” kitabı halen lise ve üniversitelerde okutulmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir.

Genel

Neşet Ertaş’ın “Yolcu” türküsü, hayat serüveninin sorgulandığı ve bu serüvene dair derin düşüncelerin anlatıldığı, yürek burkan bir türküdür. Türkünün her mısrası, insanın dünyadaki yolculuğuna...

Genel

TEBRİKLER SAKARYA KENT KONSEYİ, TEBRİKLER GENÇLİK MECLİSİ. Sohbetlerimizde her nasılsa yeni neslin durumunu tartışmaya açarız. Bu konuda oldukça mahir olan toplumumuz. Gençleri de hedefe...

Genel

İçerisinde bulunduğumuz mevsim gereği gündemimize giren bir meteorolojik yazı kaleme almak istedik. Ama bizim niyetimiz meteorolojiden haber vermek değil. Bu yazıyı Kar haberlerini menfi yapanlar...

Genel

Çocukluğumdan beri duyduğum “Vefalı ol” cümlesini hep merak ederdim. Ne demekti ki vefa? Aklım biraz ermeye başladığında da “Vefa”nın sevdiğine bağlı kalmak manasını taşıdığını...

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this