Connect with us

Hi, what are you looking for?

Genel

Balkon GES

Tarla GES, Çatı GES falan derken artık balkonlara güneş panelleri konulması gündemde…

Bilhassa Almanya’da oldukça yaygınlaştığı gelen bilgiler arasında… Balkon güneş enerji sistemlerinin ülkede çatılarda üretilen enerjinin yüzde 10’unun üzerinde üretim yaptığı ifade ediliyor. Almanya gibi yaygın çatı güneş panellerinin kullanıldığı bir ülke için bu çok iyi bir oran…

Almanya’da 500.000’den fazla evin balkonuna güneş enerjisi sistemi kurulduğu ifade ediliyor. Bu sistemler teknik bir personel olmaksızın son kullanıcı tarafından kurulabiliyor. Bilindiği üzere çatı güneş enerji sistemleri kurulumları yapının statiği ve üretilen enerjinin büyüklüğü çerçevesinde olası yangın vb. risklere istinaden teknik elemanlarca kuruluyor ve yerel enerji dağıtım şirketine bir proje eşliğinde yasal sorumluluğu üstlenerek sunulması isteniyor.

Görebildiğim en büyük tehlike; yoğun rüzgârlara muhatap olan bölgelerde veya binanın konumu gereği rüzgâr alan cephelerde bulunan balkonlara kurulan sistemlerin basit bir kancalı asma şeklinde montaj edilmesi nedeniyle olası kazalara davetiye çıkarabileceği…

Bu tip sistemlerin elektriksel olarak oluşturacağı olumsuz etki nedeniyle yasaklayan ülkeler de bulunuyor. Yasaklama kararı aslında yerel dağıtım şirketlerinin olası ani değişikliklere muhatap olup elektrik arz/talebini denetlemesine engel olacağı düşüncesi… Kanaatimce, balkonlardan gelen pozitif etki, ancak o konutta tüketilen enerjiyi azaltacak etki düzeyinde olduğu için minimal düzeyde ve etkisi ihmal edilebilir olarak kabul edilmeli.

Aslında Belçika dışında Avrupa’da birçok ülke balkon güneş enerji sitemlerini destekliyor. Bazıları da hükümetlerinin teşvikler getirmesini ve bu sistemlerin kullanılmasını kolaylaştıracak yasal düzenlemeleri bekliyor.

Ülkemizde de birçok site ve apartman gibi ortak alanlara sahip mesken sahipleri çatılarına güneş paneli koymaları mümkün olmuyor. Ancak balkona konulabilecek panellerin site ve apartman gibi toplu yaşam alanlarında soruna yol açmayacağı ve küçük de olsa güneş enerjisinden istifade etmeye fırsat sunuyor. Hatta kiracılar için bile kirada bulunduğu evlerin balkonlarında kullanabileceği, taşındığında yeni evine götürebileceği bir kullanım sağlıyor. Oturduğu evi miraslı olanlarda benzer şekilde bu sistemle enerji üretebiliyor.

Konudan çok sapmadan; site ve apartmanlarda şarj istasyonu kurulmak istendiğinde yaşanan bir sorunun çözümünden bahsedeceğim. Geçen hafta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yayınladığı son genelge ile ev veya iş yerlerine şarj cihazı kurulum sürecini kolaylaştıran karar ile tüm kat maliklerinin 5’te 4 çoğunluk rızası aranmasına gerek olmadığı netleştirildi.

Gelelim tekrar Almanya’nın başarısının arkasındaki gerçeklere… Öncelikle KDV istisnası, bölgesel olarak verilen destekler, sisteme entegre olmaktaki kolaylaştırılan prosedür bu süreci hızlandırdı. Destek verilen bölgelerde geri ödeme sürelerinin üç yıl gibi kısa sürelere tekabül ettiği de gelen bilgiler arasında.

Hazırlanmış ve fiziksel kurulum tamamlandığında sadece prize takılarak devreye alınan sistemlerin küçük ölçekli de olsa depolama seçeneklerinin olduğunu, cep telefonunuza kurulacak bir uygulama ile evinizin enerji üretim ve tüketim takiplerini gerçekleştirebileceğinizi de söylemeden geçmeyelim. Böylece çıplak gözle enerji üretip üretmediğini anlayamadığınız sistemin dijital olarak kontrolünü de yapmış oluyorsunuz. Aksi takdirde, üretimin belki de basit bir nedenle gerçekleşmediğini aylık elektrik faturası elinize ulaştığında anlayabilirsiniz.

Hani bazı ekonomist veya finansçılar derler ya: “Bu bir yatırım tavsiyesi değildir.” Balkon güneş sistemlerine erişebiliyorsanız, onların zıddına diyorum ki “Bu sisteme yatırım yapmaya değer.”

Enerjiniz bol olsun.

Written By

1969 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğretimini Adapazarı’nda, Lise eğitimini Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesinde (Elektrik Bölümü) tamamladı. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde tamamladı. İlk Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Yüksek Mühendis” unvanını alarak, ikinci Yüksek Lisans eğitimini ise Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme bölümünde “İşletme Bilim Uzmanı” unvanını alarak tamamladı. Askerliğini kısa dönem olarak Ankara’da ve Manisa’da yaptı. Çalışma hayatına 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda başladı, Sivas, Tekirdağ ve Sakarya illerinde Teknik Öğretmen ve Yönetici olarak vazife yaptı. 2004-2007 yılları arasında Adapazarı Merkez Belediyesi’nde Teknik İşler Başkan Yardımcısı, 2007-2014 yılları arasında Sakarya Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı ve 2021-2022 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Halen Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı olarak vazife yapmaktadır ve bu daire sorumluluğunda kuruma ait 6 HES ve 1 GES işletmeciliği yapılmaktadır. 2017-2024 yılları arasında Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Sakarya Şube Başkanlığı’nı yürütmesinin yanında yerel ve ulusal ölçekli derneklerde muhtelif görevlerde bulunmuştur. 2015 yılından bu yana “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" da yapmaktadır. Telekomünikasyon alanında Cem SERTEL ile birlikte kaleme aldığı “Haberleşme Tekniği-1” kitabı halen lise ve üniversitelerde okutulmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir.

Genel

Neşet Ertaş’ın “Yolcu” türküsü, hayat serüveninin sorgulandığı ve bu serüvene dair derin düşüncelerin anlatıldığı, yürek burkan bir türküdür. Türkünün her mısrası, insanın dünyadaki yolculuğuna...

Genel

TEBRİKLER SAKARYA KENT KONSEYİ, TEBRİKLER GENÇLİK MECLİSİ. Sohbetlerimizde her nasılsa yeni neslin durumunu tartışmaya açarız. Bu konuda oldukça mahir olan toplumumuz. Gençleri de hedefe...

Genel

İçerisinde bulunduğumuz mevsim gereği gündemimize giren bir meteorolojik yazı kaleme almak istedik. Ama bizim niyetimiz meteorolojiden haber vermek değil. Bu yazıyı Kar haberlerini menfi yapanlar...

Genel

Çocukluğumdan beri duyduğum “Vefalı ol” cümlesini hep merak ederdim. Ne demekti ki vefa? Aklım biraz ermeye başladığında da “Vefa”nın sevdiğine bağlı kalmak manasını taşıdığını...

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this