Connect with us

Hi, what are you looking for?

Genel

İkinci Elde Elektrikli Araçlar

Biraz daha maliyeti uygun olsun diye ikinci el araç alacak olanlar aradıkları araçta muhtemelen ana beklentileri şunlar olacaktır: ilk olarak sorunsuz bir şekilde binebileceği bir araca sahip olmak, daha düşük maliyetle alınacak araçlar için ise az masrafla binebileceği bir araç sahibi olabilmek.

Bu kapsamda içten yanmalı motorlu araçlar için aracın geçmişi ve mekanik/donanım durumu ilk bakacağımız hususlar olacaktır.

Tramer kaydına bakmak en kolayı iken düzenli bakımlarının yapılması, mevcut kazalarının durumu, servis geçmişinin değerlendirilmesi gerekiyor. Kaportada boyanmış ve değişen parçalar, motor ve şanzıman durumu, süspansiyon, direksiyon, lastikler derken aracın tüm bileşenleri gözden geçirilmelidir.

Elektrikli araçların özellikleri ve riskleri ise farklılıklar arz ediyor: Öncelik olarak ne kadar bütçe ayırmayı düşünmekle, kullanım amacının netleştirilmesiyle yola çıkılmalı. Şarj altyapısı olarak evde şarj imkânının olup olmaması da mutlak değerlendirme kriterleri içinde olmalı.

Eğer şehir içi ve gündelik 100-150 km araç kullanımı için seçilecek marka/model ile şehirlerarası yolculuk yapılan tek hamlede 350-500 km yol kat edilmek üzere alınacak aracın seçimi başlı başına bir tercih olduğu unutulmamalı.

Gelelim alınacak aracın durumunu değerlendirilmesine… İçten yanmalı araçlarda olduğu gibi yine aracın geçmişi, tramer kaydı ilk bakacaklarımız. Elektrikli aracın özelinde en önemli husus aracın kilometresi (bataryanın ne kadar süreyle kullanıldığının bilinmesi) ve bataryanın sağlığıdır. Elektrikli araçlarda en pahalı parçanın batarya olduğu önemsenmeli ve batarya sağlığı %70’in altında olanların riskli kabul edilmesi gerekir. Yakın zamanda ekspertiz ofislerinde OBD cihazı ile batarya sağlığı için yüzde olarak değerlendirmeler yapıldığını da hatırlatalım. Batarya veya motor garantisi devam edip etmediği de araştırılmalı. Aracın hızlı şarj desteği olup olmadığı ve AC şarj süresinin ne kadar olduğu da değerlendirmeye alınmalı.


Yollardaki elektrikli otomobil sayısı arttıkça, elektrikli araç arızalarının sayısı da artıyor: 2024 yılında elektrikli araç sahipleri tarafından arıza yardım ekibinin 2023’e kıyasla yüzde 46’lık bir artışla arandığı Almanya’dan gelen bir istatistik bilgisi…

Elektrikli araçlarda yaşanan arızaların artması sektörde bir olumsuzluk olarak değerlendirilmiyor. Bilakis elektrikli araç sayısı ve marka/modellerinin çoğalması karşısında normal karşılanıyor.

İstatistiksel olarak değerlendirmek için bu artış aslında umut verici, böylece data büyüyor ve gerek elektrikli araçların arıza durumlarının yorumlanması, gerekse benzin/dizel yakıtlı araçlarla kıyaslanması daha verimli oluyor. Arıza kayıtlarının toplam tutulma zamanı da bir yıl daha arttı ve istatistiksel olarak daha iyi bir noktaya gelindi. Geçen yıl sadece 0-2 yaş aralığı istatistikleri mevcutken, artık 0-3 yaş aralığını konuşabilir hale geldik.

Tavsiyem bu tür istatistikleri de takip etmeniz.

Sağlıcakla kalın.

Written By

1969 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğretimini Adapazarı’nda, Lise eğitimini Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesinde (Elektrik Bölümü) tamamladı. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde tamamladı. İlk Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Yüksek Mühendis” unvanını alarak, ikinci Yüksek Lisans eğitimini ise Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme bölümünde “İşletme Bilim Uzmanı” unvanını alarak tamamladı. Askerliğini kısa dönem olarak Ankara’da ve Manisa’da yaptı. Çalışma hayatına 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda başladı, Sivas, Tekirdağ ve Sakarya illerinde Teknik Öğretmen ve Yönetici olarak vazife yaptı. 2004-2007 yılları arasında Adapazarı Merkez Belediyesi’nde Teknik İşler Başkan Yardımcısı, 2007-2014 yılları arasında Sakarya Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı ve 2021-2022 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Halen Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı olarak vazife yapmaktadır ve bu daire sorumluluğunda kuruma ait 6 HES ve 1 GES işletmeciliği yapılmaktadır. 2017-2024 yılları arasında Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Sakarya Şube Başkanlığı’nı yürütmesinin yanında yerel ve ulusal ölçekli derneklerde muhtelif görevlerde bulunmuştur. 2015 yılından bu yana “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" da yapmaktadır. Telekomünikasyon alanında Cem SERTEL ile birlikte kaleme aldığı “Haberleşme Tekniği-1” kitabı halen lise ve üniversitelerde okutulmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir.

Genel

Neşet Ertaş’ın “Yolcu” türküsü, hayat serüveninin sorgulandığı ve bu serüvene dair derin düşüncelerin anlatıldığı, yürek burkan bir türküdür. Türkünün her mısrası, insanın dünyadaki yolculuğuna...

Genel

TEBRİKLER SAKARYA KENT KONSEYİ, TEBRİKLER GENÇLİK MECLİSİ. Sohbetlerimizde her nasılsa yeni neslin durumunu tartışmaya açarız. Bu konuda oldukça mahir olan toplumumuz. Gençleri de hedefe...

Genel

İçerisinde bulunduğumuz mevsim gereği gündemimize giren bir meteorolojik yazı kaleme almak istedik. Ama bizim niyetimiz meteorolojiden haber vermek değil. Bu yazıyı Kar haberlerini menfi yapanlar...

Genel

Çocukluğumdan beri duyduğum “Vefalı ol” cümlesini hep merak ederdim. Ne demekti ki vefa? Aklım biraz ermeye başladığında da “Vefa”nın sevdiğine bağlı kalmak manasını taşıdığını...

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this