DOĞRUSU NE?
Günlük konuşmalarımızda anlamı veya karşılığı farklı olsa da hepimizin yanlış kullandığı kelime ve deyimler oldukça yaygın.
Kullandığımız kelime veya deyim yanlış ama anlatmak istediğimiz anlaşılıyorsa artık o kabul görmüş bir kelime veya deyim haline geliyor. “Göz var Nizam var” diyen kişi bir şeyi görerek akıl yoluyla anlayabileceğini anlatır. Oysa deyim “Göz var İZAN var” olmalıdır. Doğru bilinen yanlışlarımız. Ortada hatalı kurulmuş bir cümle olmasına rağmen doğru anlaşılan bir cümle haline gelmiştir. Buna “Galat-ı Meşhur” da denir. Kulaklarınızda bir an çınladığını düşündüğüm “Galat-ı meşhur lügat-i fasihten evladır” cümlesini hatırlarsınız. Yani kullanım yanlış olmasına rağmen doğru anlaşılabilen kelimeler ve deyimler. İsterseniz yazıyı uzun tutup da sizleri yormadan birkaç örnek vererek bu konuyu kapatalım.
KULLANDIĞIMIZ BAZI DEYİMLER VE … DOĞRUSU
Güzele bakmak sevaptır. GÜZEL Bakmak Sevaptır.
Saatler olsun. SIHHATLER olsun.
Su küçüğün söz büyüğün. SUS küçüğün Söz büyüğün.
Elinin körü. Ölünün KÛRÜ (Mezarı).
Kısa kes Aydın havası olsun. Kısa kes Aydın ABAsı olsun.
Aptala malum olur. ABDALA malum olur.
Zürafanın düşkünü beyaz giyer kış günü. ZÜREFAnın (Zerafet sahibi) düşkünü beyaz giyer kış günü.
Altı kaval üstü şişhane. Altı kaval üstü ŞEŞHANE.
Eşşek hoşaftan ne anlar? Eşşek HOŞ LAFTAN ne alar?
Sıfır tüketmek. ZAFİR (Soluk) tüketmek.
KULLANDIĞIMIZ KELİMELER…
Evliyalar: Evliya zaten çoğul bir kelimedir, “veliler” anlamına gelir.
Fukaralar: Fukara zaten çoğul bir kelimedir, “fakirler” anlamına gelir.
Mesire yeri: Doğrusu sadece “mesire“dir. Mesire, gezilen yer anlamına gelir.
Evraklar: Evrak zaten çoğul bir kelimedir, dosya veya sayfa anlamına gelen “Varak” kelimesinin çoğuludur.
Küçük bir nüans: Doğrusu nüans. Nüans zaten “küçük bir fark” demektir.
Sevgi ve muhabbetle kalın…
1971 yılında Sakarya’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Adapazarı’nda tamamladı. Halkla ilişkiler ve medya mezunu olan Abdülkadir Şen evli ve 2 çocuk babasıdır. 1999 depremi sonrası Beton Santrali Müdürü olarak 7 yıl görev yaptı. 2007 yılında Sakarya Kültür ve Sosyal Yardım Vakfı ( SAKVA)'nda Yönetim Kurulu Üyesi ve idareci olarak bulundu. Seyahat etmeyi seven Abdülkadir Şen’in yaptığı seyahatlerinden derlediği FAS ve BALKANLAR’ı anlattığı yayımlanmış 2 gezi/anı kitabı, Kurtuluş savaşı kahramanlarından Kazım Çavuş'un savaş hatıralarını yazdığı bir kitabı vardır. Sakarya merkezli yayın yapan Zafer Dergisinde ve Yeni Sakarya Gazetesinde yazıları çıkmaktadır. Halen Sakarya ili Adapazarı ilçesinde hayatını sürdürmektedir.