Connect with us

Hi, what are you looking for?

Genel

Elektrikli Araçların Çevreciliği

Elektrikli araçların teknik olarak egzoz emisyonu gerçekleştirmediği bilinen bir gerçek. Bu tür araçların içten yanmalı motorlara sahip araçlardan daha çevreci olduğunu kat’i olarak söyleyebiliriz. Ancak bu durum, elektrikli araçların sıfır karbon salınımı yaptığı anlamına gelmiyor.

İlk olarak elektrikli araçların üretiminde, bilhassa bataryalarının üretiminde kullanılan malzemeler çevre kirliliği için önem arz etmekte. Elektrikli araçların çevreciliğinin ön planda tutmak isteyen sektör öncüleri batarya üretiminde çevre kirliliğine yola açacak unsurları azaltmaya gayret gösteriyor.

İkincil olarak henüz büyük bir ihtiyaç olarak gözükmese de bataryaların ömrünü tamamladıktan sonra yeniden batarya olarak kullanılabilmesi için büyük AR-GE faaliyetleri var. Ömrünü tamamlayan bataryaların ne yapılacağı, nasıl geri dönüşüm sistemine katılacağı hususunda çalışmalar/girişimler var. Hatta bazı ülkelerde bununla ilgili olarak geri dönüşüm tesislerin kurulduğu ifade ediliyor. Bu tesisler sayesinde,  batarya içerisindeki lityum, mangan, nikel, kobalt ve grafit gibi değerli materyalleri yeniden kullanmak mümkün olacak. Bu çalışmalarla elektrikli araçların karbon ayak izi küçülmüş olacak.

Tesla markası, bir süredir araçlarındaki bataryaları geri dönüştürdüğü, Volkswagen markasının da geri dönüşüm tesisini faaliyete geçirdiği ifade ediliyor. Lityum pil üreticisi Northvolt ise, tamamen geri dönüştürülmüş malzemeler kullanarak pil ürettiğini duyurmuştu. Hatta Elon Musk’ın, 40 yılı aşmayan sürede üretilen araçların bataryalarının elektrikli araç sektörü için yeterli geri dönüştürülebilir malzemelere sahip olacağı ve lityum bataryalar için yeni madene ihtiyaç olmayacağını ifade ettiği biliniyor.

Bu arada bir yanlış anlaşılmanın önüne geçmek için bataryaların ömrünü tamamlaması konusunu biraz açmak gerekiyor. Bataryaların verimi azalınca misal, tam şarjda 500 km. menzile sahip aracın bataryası 400 km. lik menzile düştüğünde, yani araç sahibinin gördüğü işe göre menzil yetersiz hale gelince her zaman komple bir batarya değişimi gerekmez. Bataryalar modül modül imal edildiğinden düşük verimlilik veya arıza durumunda problemli modüllerin tespit edilip değiştirilmesi yeterli oluyor. Elektrikli araç servislerinin ifadesine göre, bu süreçte bataryalarda arıza olarak herhangi bir problemle karşılaşmadıklarını hatırlatmakta da fayda var.

Arızalı modüller haricinde genel olarak on yıla varan süreçte yüzde seksenlere varan verimler ön görülüyor. Bataryalarda her geçen gün verimliliğin sürekliliğini artıracak imalatlar gelişiyor.

Üçüncü olarak Elektrikli araçların kullandığı elektriğin ciddi bir bölümü fosil yakıtlardan elde ediliyor. Çevrecilik adına, yenilenebilir enerji üreten “güneş enerjili şarj istasyonu” türünde örneklerin çoğalması gerekiyor. Gündüz aracın park edeceği konumda bu tür bir uygulama; hem tasarruf anlamında, hem çevre yönünden çok değerli…

Written By

1969 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğretimini Adapazarı’nda, Lise eğitimini Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesinde (Elektrik Bölümü) tamamladı. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde tamamladı. İlk Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Yüksek Mühendis” unvanını alarak, ikinci Yüksek Lisans eğitimini ise Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme bölümünde “İşletme Bilim Uzmanı” unvanını alarak tamamladı. Askerliğini kısa dönem olarak Ankara’da ve Manisa’da yaptı. Çalışma hayatına 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda başladı, Sivas, Tekirdağ ve Sakarya illerinde Teknik Öğretmen ve Yönetici olarak vazife yaptı. 2004-2007 yılları arasında Adapazarı Merkez Belediyesi’nde Teknik İşler Başkan Yardımcısı, 2007-2014 yılları arasında Sakarya Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı ve 2021-2022 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Halen Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı olarak vazife yapmaktadır ve bu daire sorumluluğunda kuruma ait 6 HES ve 1 GES işletmeciliği yapılmaktadır. 2017-2024 yılları arasında Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Sakarya Şube Başkanlığı’nı yürütmesinin yanında yerel ve ulusal ölçekli derneklerde muhtelif görevlerde bulunmuştur. 2015 yılından bu yana “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" da yapmaktadır. Telekomünikasyon alanında Cem SERTEL ile birlikte kaleme aldığı “Haberleşme Tekniği-1” kitabı halen lise ve üniversitelerde okutulmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir.

Genel

Neşet Ertaş’ın “Yolcu” türküsü, hayat serüveninin sorgulandığı ve bu serüvene dair derin düşüncelerin anlatıldığı, yürek burkan bir türküdür. Türkünün her mısrası, insanın dünyadaki yolculuğuna...

Genel

TEBRİKLER SAKARYA KENT KONSEYİ, TEBRİKLER GENÇLİK MECLİSİ. Sohbetlerimizde her nasılsa yeni neslin durumunu tartışmaya açarız. Bu konuda oldukça mahir olan toplumumuz. Gençleri de hedefe...

Genel

İçerisinde bulunduğumuz mevsim gereği gündemimize giren bir meteorolojik yazı kaleme almak istedik. Ama bizim niyetimiz meteorolojiden haber vermek değil. Bu yazıyı Kar haberlerini menfi yapanlar...

Genel

Çocukluğumdan beri duyduğum “Vefalı ol” cümlesini hep merak ederdim. Ne demekti ki vefa? Aklım biraz ermeye başladığında da “Vefa”nın sevdiğine bağlı kalmak manasını taşıdığını...

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this