Arçelik A.Ş. tarafından Aksaray İli, Ortaköy İlçesi, Cumali Köyü ve Balcı Mahallesi sınırları içinde 33,75 MW kurulu gücünde Güneş Enerji Santrali (GES) kurulup işletilecek. Santral için 252 milyon 642 bin lira yatırım yapılacak. Proje kapsamında toplam 403 bin m2 lik alanda kurulacak olan santralde üretilen elektrik öz tüketim için kullanılacak. Santralde her biri 545 Wm gücünde 71 bin 318 adet güneş paneli kullanılacak. Santralde üretilecek elektrik enerjisi kuş uçuşu yaklaşık 4,8 km mesafedeki Ortaköy Trafo Merkezine (154 kV/31,5 kV) bağlanacak.
*
Otomobil gövde parçası üreticisi Coşkunöz Metal Form (CMF), Bursa Nilüfer’de bulunan fabrikasının çatısına yıllık 7,15 milyon kWh kurulu güce sahip güneş enerjisi santrali kurdu. Şirket, toplam 40 bin m²’lik çatı alanında gerçekleştirdiği GES yatırımı ile elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 40’ını temiz enerjiden karşılayacak.
*
Enerjisa Enerji’nin TEMSA’nın Adana’daki otobüs fabrikasında hayata geçirdiği 850 kWp kurulu gücündeki Çatı Üzeri Güneş Enerjisi Santrali Projesi ile yıllık 1.194 MWh elektrik üretilecek.
*
Kiler Holding Van ili içerisinde 1 MW ve 12 MW olacak şekilde toplamda 13 MW enerji üretecek iki yeni güneş enerji santrali kuracağını duyurdu. Holdingin bağlı ortaklıkları Biskon Yapı A.Ş. (1 MW) ve Kiler Tekstil ve Enerji A.Ş. (12 MW) olmak üzere Van ili sınırlarında hayata geçirilecek toplam 13 MW’lık arazi GES yatırımının 9 MW’lık kısmı ile ilgili çağrı mektupları alınmış, arazi anlaşmaları tamamlanmış ve bankalarla finansman süreci sonuçlandırılmış. Santral ile ilgili panel başta olmak üzere kritik malzemelerin siparişlerinin verilip, projenin önümüzdeki 4 aylık süreç içinde tamamlanarak üretime başlanması hedeflenmekte.
*
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş., elektrik ihtiyacının bir kısmını karşılamak amacıyla Van İli, Erciş İlçesi sınırları içinde 367 bin m2’ lik şahıs arazisi üzerinde 17,6 MW kurulu gücünde Erdemir-6 Güneş Enerji Santrali (GES) kurulması planlanıyor. Yaklaşık 338 milyon lira değerindeki proje kapsamında 550 W panel gücüne sahip 37.674 adet panel kurulacak. Santralde yılda toplam 29.920.000 kWh elektrik enerjisi üretilecek. Enerji iletim hattı GES inşaatı ile eş zamanlı yapılacak. Üretilen elektrik Erdemir’in elektrik tüketimi ile mahsuplaşılacak.
*
Ankara’da faaliyet gösteren ambalaj sanayi sektörü şirketi Elas Plastik, elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla fabrika çatısına güneş santrali kurmaya hazırlanıyor. Ankara’da bulunan fabrikanın çatısına yaptırılacak güneş enerjisi santralinin 818,4 kWp gücünde projelendirilmiş durumda ve bu sayede santralde üretilecek yaklaşık 1,1 milyon kWh elektrik ile fabrika tüketimlerinin yüzde 70’i sağlanacak. Elas Plastik’in güneş santralinde 1.488 adet panel kullanılacak.
*
Cengiz Elektrik, yaklaşık 1 milyar lira yatırımla Ankara’da 5 MWe kurulu gücünde güneş enerji santrali ve 75 MWh gücünde enerji depolama tesisi kuracak. Ankara İli, Polatlı İlçesi, Kocahacılı Mahallesi sınırlarında 75 MW kurulu gücünde Censtorage-5 Cengiz Güneş Enerji Santrali ve Enerji Depolama Tesisi kurulması planlanıyor. Proje kapsamında 500 W gücünde 150 bin adet bi-facial güneş paneli ile 15 inverter, 75 MWh gücünde Lityum İyon bataryaları kullanan enerji depolama tesisi ile bu kapsamda 15 TM Binası, kumanda merkezi binası ve şalt merkezi kurulacak. Santralde yılda 150 milyon kWh elektrik üretilmesi öngörülüyor.
*
Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Yukarıdakiler son on günde ulusal basında gözüme takılanlar. Başkent Ankara’dan Van’a, Adana’ya Bursa’ya kadar, maliyetleri 1 milyar TL’yi bulan yatırımlarla Türkiye’nin her yerinde küçük, orta, büyük ölçekli bir çok firma, muhtelif büyüklüklerde enerji santrali kuruyor. Kimi zaman yaptığı ana faaliyet alanını daraltıp, kimi zaman borçlanıp kendilerine hedefler koyuyorlar. Kimi zaman kendi binasının çatısına panel koyarken, kimi zaman kiraladığı bir sahada yatırım yapıyorlar. Bir kısmı enerjiyi depolayarak kullanırken, bir kısmı da başka bir şehirde üretip mahsuplaşacak. Bazıları karbon salınımı azaltılması deyip bazıları da tasarruf deyip projeler ortaya koyacak.
Bu çeşitlilik; ister hükümeti desteklesin, ister hükümete muhalif olsun her kesimin Türkiye Yüzyılının Enerji Hedeflerine adım adım yürüyüşünü ispat ediyor. Keşke iktidarlar enerji konusunda olduğu gibi toplumun her kesiminin destekleyeceği hedefler koysalar halkın önüne, her daim.
Haydi bakalım, siz de bu hedeflere ulaşmak için gücünüzü, enerjinizi ortaya koyun da kazanan geleceğin Türkiyesi olsun.
1969 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğretimini Adapazarı’nda, Lise eğitimini Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesinde (Elektrik Bölümü) tamamladı. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde tamamladı. İlk Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Yüksek Mühendis” unvanını alarak, ikinci Yüksek Lisans eğitimini ise Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme bölümünde “İşletme Bilim Uzmanı” unvanını alarak tamamladı. Askerliğini kısa dönem olarak Ankara’da ve Manisa’da yaptı. Çalışma hayatına 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda başladı, Sivas, Tekirdağ ve Sakarya illerinde Teknik Öğretmen ve Yönetici olarak vazife yaptı. 2004-2007 yılları arasında Adapazarı Merkez Belediyesi’nde Teknik İşler Başkan Yardımcısı, 2007-2014 yılları arasında Sakarya Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı ve 2021-2022 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Halen Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı olarak vazife yapmaktadır ve bu daire sorumluluğunda kuruma ait 6 HES ve 1 GES işletmeciliği yapılmaktadır. 2017-2024 yılları arasında Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Sakarya Şube Başkanlığı’nı yürütmesinin yanında yerel ve ulusal ölçekli derneklerde muhtelif görevlerde bulunmuştur. 2015 yılından bu yana “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" da yapmaktadır. Telekomünikasyon alanında Cem SERTEL ile birlikte kaleme aldığı “Haberleşme Tekniği-1” kitabı halen lise ve üniversitelerde okutulmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.