Geçen hafta Ankara’da enerji üzerine iki gün süren bir etkinlik kapsamında ağırlıklı olarak Elektrik dağıtım şirketlerinin yöneticileri ile hasbihal etme fırsatımız oldu. Etkinliğe EPDK, TEİDAŞ, TREDAŞ, SEDAŞ, BEDAŞ, MEDAŞ, VEDAŞ, Enerji-SA, Zorlu Enerji, Dicle Elektrik, Gediz Elektrik, Aksa Enerji, Aras EDAŞ konuşmacı olarak ve etkin bir şekilde katıldılar.
Etkinlik kapsamında enerji sektöründeki dijital dönüşümler, elektrik şebekelerini işletme süreçleri, sürdürülebilir enerji yönetimi, enerji kesinti, bakım ve işgücü yönetimi, enerji sektöründeki yenilikçi projeler, enerji depolama sistemleri, çok yönlü güç akışı yönetimi konuları ayrı ayrı oturumlarda detaylı olarak ele alındı.
Beş sene önce enerji arzında sorun yaşayan dağıtım şirketleri, bugün bir taraftan enerji arz ederken diğer taraftan enerji üreten tesisleri dengelemek hususunda sıkıntı yaşıyor. Konuyla ilgili verilen bir örnek avami olarak konuyu anlamamıza ışık tutuyor: Eskiden tek yönlü kullanılan enerji iletim hatları tek yönlü trafiğin aktığı bir yola benziyordu. Aynı yöndeki trafiğin akışı devam etmekte ancak aynı yola ters yönden de akış başladı. Nasıl ki aynı yolda eskiden tek yön kullanılırken, çift yönlü kullanılmaya başlandığında trafik akışında sıkıntılar yaşanırsa enerji iletiminde aynı hatlara üretim yapan tesisler de bağlanınca enerji akışında sıkıntılar yaşanıyor. Tabi sade vatandaş bu sıkıntıları çok fazla hissetmiyor. Ancak enerji iletim ve dağıtımı yapan şirketler bu süreci yönetmekte bir hayli zorlanıyor. Bazen yazılımlarla, bazen yatırımlarla, bazen saha ekiplerinin çalışmalarıyla sistemi kontrol altında tutmaya çalışıyorlar.
Tabi benzer bir durum aslında ulusal ölçekte de yaşanabilir, ancak bakanlık böyle bir sorunla karşılaşmamak için enerji üretimi yapacak firmalara üretilen enerjinin yerel ölçekte tüketilebilmesi sorgusu sonucu izin/tahsis veriyor. Hâlbuki üretim imkânı olan yerlerde üretilecek enerji başka lokasyanlara taşınabilir olsa, yani “Enerji Otobanları” olsa tahsis süreçlerinde yaşanan kısıtlar ortadan kalkacak.
Enerji piyasası da bir taraftan nitelikli eleman bulmakta zorlanırken diğer taraftan enerji şirketleri enerji dağıtımı konusunda yetişmiş yöneticileri istihdam ederken uyguladığı ücret politikasında ciddi sıkıntılar var. Bu hususta Enerji-SA farklı yaklaşımıyla takdir topluyor.
Etkinliği düzenleyen inavitas firmasına, enerji alanına ilgi duyan ve etkinliğe katılan herkes adına teşekkür ederim.
1969 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğretimini Adapazarı’nda, Lise eğitimini Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesinde (Elektrik Bölümü) tamamladı. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisi olarak tamamladı. İlk Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde Elektrik Elektronik Mühendisi (Yüksek Mühendis) olarak tamamladı. İkinci Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme bölümünde tamamladı. Askerliğini kısa dönem olarak Ankara’da ve Manisa’da yaptı. Çalışma hayatına 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak Sivas, Tekirdağ ve Sakarya illerinde Teknik Öğretmen ve Yönetici olarak başladı. 2004-2007 yılları arasında Adapazarı Merkez Belediyesi’nde Teknik İşler Başkan Yardımcısı olarak görev aldı. 2007-2014 yılları arasında Sakarya Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğünde Genel Müdür Yardımcısı, 2021-2022 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Ardından, 2022 yılında Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı olarak atandı. Bu görevde kuruma ait 6 HES işletmeciliği yapılmaktadır. Halen bu görevini yürütmektedir. 2017 yılından bu yana Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Sakarya Şube Başkanlığı’nı yürütmesinin yanında yerel ölçekli derneklerde muhtelif görevlerde bulunmuştur. 2015 yılından bu yana “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı da yapmaktadır. Telekomünikasyon alanında Cem SERTEL ile birlikte kaleme aldığı “Haberleşme Tekniği-1” kitabı halen lise ve üniversitelerde ders kitabı olarak kullanılmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.
