Geçen gün “rüzgâr enerjisi sektöründe önümüzdeki 3-4 yıl içinde 600.000 teknisyenin istihdam edileceği bilgileri paylaşıldı” birçok haber sitesinde.
Enerji sektörü ile iç dışlı olanların ilk duyduğunda anormal buldukları bu rakamlar haberin detayına inildiğinde “Küresel Rüzgâr Enerjisi Konseyi” ve “Küresel Rüzgâr Organizasyonu” tarafından hazırlanan ‘Küresel Rüzgâr İşgücü Görünümü 2023-2027 Raporu’ndan alıntılandığı görülmekte. Yani küresel bazda bir ihtiyacı tanımlıyor. Aslında 2027 yılı için küresel bazda da rakam yüksek.
Yükseköğretim kurulunun “alternatif enerji kaynakları teknolojisi” programı bulunan üniversiteleri incelediğimizde 2 yıllık meslek yüksekokullarında ikinci öğretim ve burslu eğitimler de dâhil olmak üzere toplam 28 üniversitede öğrenci alındığı görülmekte. Bu eğitimi veren Erzincan’dan Muğla’ya Batman’dan Çanakkale’ye üniversiteler var. Geçtiğimiz yıl bu okullara toplam 2.269 öğrenci yerleşmiş, bu programlara yerleşen öğrencilerden sonuncusu, toplam 120 sorunun sorulduğu TYT’den toplam 15,25 net ile yerleşmiş. Bu net miktarı belirli ölçüde eğitim kalitesinin de göstergesi.
Bu ön lisans programından mezun olacaklar sadece rüzgâr enerji santrallerinde değil güneş enerji santrallerinde, hidroelektrik santrallerinde ve diğer alternatif enerji kaynakları alanlarında çalışabilirler. Pozisyon olarak satış temsilciliği mekanikçi veya elektrikçi olarak istihdam edilebileceği gibi enerji danışmanlığı da yapabilirler.
Ancak bunca mezun arasında istihdam edilebilmeleri için mutlaka kendilerine iyi yetiştirmeleri ve bilhassa Özel sektörde aranan eleman olmak için ekstra çaba göstermeleri gerekir. Çünkü bu piyasada görev alan hâlihazırdaki birçok çalışan; üniversitelerin elektrik, elektrik-elektronik, enerji sistemleri, makine endüstriyel otomasyon mezunları çalışmakta yani çalışma alanları diğer branşlardan yalıtılmış durumda değil.
Bu arada teknikere yaptıracağı işi mühendise yaptırıp fazla maaş vermek istemiyor işverenler. Bunu da göz ardı etmeyin. Yani enerji alanında kendini iyi yetiştirmiş teknikerler istihdam hususunda mühendislerden daha avantajlı.
Birkaç cümle de bu branştan mezun olan veya olacak kişileri istihdam etmek isteyenlere söyleyelim. Bu branşta eğitim görenler sadece elektrik ve mekanik eğitimi değil, enerji depolama, enerji fiziği, radyoaktivite, endüstriyel uygulamalar, enerji yönetimi ve politikaları vd. eğitimleri de alıyorlar. Dolayısıyla iyi bir eğitim almış “alternatif enerji kaynakları teknikeri” gerçekten umduğunuzdan daha fazla verim alacağınız bir tekniker olacağını göreceksiniz.
Herkese hatırlatma, “ekmek aslanın ağzında.”
Sağlıcakla kalın.
1969 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğretimini Adapazarı’nda, Lise eğitimini Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesinde (Elektrik Bölümü) tamamladı. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde tamamladı. İlk Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Yüksek Mühendis” unvanını alarak, ikinci Yüksek Lisans eğitimini ise Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme bölümünde “İşletme Bilim Uzmanı” unvanını alarak tamamladı. Askerliğini kısa dönem olarak Ankara’da ve Manisa’da yaptı. Çalışma hayatına 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda başladı, Sivas, Tekirdağ ve Sakarya illerinde Teknik Öğretmen ve Yönetici olarak vazife yaptı. 2004-2007 yılları arasında Adapazarı Merkez Belediyesi’nde Teknik İşler Başkan Yardımcısı, 2007-2014 yılları arasında Sakarya Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı ve 2021-2022 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Halen Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı olarak vazife yapmaktadır ve bu daire sorumluluğunda kuruma ait 6 HES ve 1 GES işletmeciliği yapılmaktadır. 2017-2024 yılları arasında Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Sakarya Şube Başkanlığı’nı yürütmesinin yanında yerel ve ulusal ölçekli derneklerde muhtelif görevlerde bulunmuştur. 2015 yılından bu yana “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" da yapmaktadır. Telekomünikasyon alanında Cem SERTEL ile birlikte kaleme aldığı “Haberleşme Tekniği-1” kitabı halen lise ve üniversitelerde okutulmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.