İçinde bulunduğumuz süreçte enerji konusunda o kadar hareketli bir dönem yaşanıyor ki; gerek mevzuat gelişimi, gerek yeni buluşlar, gerek büyük yatırımlar hepsi ardı ardına geliyor.
Geçtiğimiz Cumartesi günü Resmi Gazete’de 13 tane elektrik enerjisi konusunda acele kamulaştırma kararı yayımlandı. Aynı gün Resmi Gazete’de yayımlanan yine enerji merkezli daha birçok karar uygulamaya konuldu.
Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de tek sahada dünyanın en büyük güneş santrali tamamlandı ve işletmeye alındı. 2 GW Kurulu güce sahip ve 20 kilometrekare büyüklüğündeki bir alanda 4 milyon çift taraflı güneş paneli kullanılan proje, Abu Dabi merkezli Masdar, TAQA şirketlerinin yanı sıra Fransız EDF ve Çinli güneş paneli üreticisi JinkoPower işbirliğiyle gerçekleştirildi. Bu santral; geçtiğimiz Mayıs ayında işletmeye alınan Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük güneş enerji santrali olan Konya-Karapınar GES’in tam iki katı kurulu güce sahip.
Güneş enerji santrallerinin ilk uygulamalarında güneşin bulunduğu pozisyona göre mekanik bir sistemle güneşe doğru yönelen ve verimliği bu şekilde artıran sistemler kurulmuştu. Ancak geçen süre içerisinde hareketli bu parçaların bakımının zor olması ve maliyetleri, bu tür projelerin sonunu getirdi. Artık birçok yeni projede her iki tarafında da enerji üreten tip paneller kullanılır hale geldi.
Ülkemizde de birçok üniversite güneş panellerinin verimliliğini arttırıcı çalışmalar gerçekleştiriyor. Bunlardan birisi de Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi bünyesindeki Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde ince film güneş pilleri üzerine çalışmaları. İki boyutlu nano malzemeleri ince film güneş pillerine uygulayarak hücre verimini artırmaya çalışan akademisyenler, üniversitenin yerli imkânlarıyla katkılı ve katkısız formda grafen ürettiler. Çalışma ekibi, bu sayede enerji verimini yaklaşık yüzde 30 artırdıkları duyurdu.
Sektörde verimlilik bakımından bu teknolojiyi geliştirme ve literatür için değerli olabileceği, ancak bilim dünyasını daha çok heyecanlandıran perovskit güneş hücreleri olduğu düşünülüyor. Perovskit hücreler adını Rus minerolog Lev Perovski’den alıyor, farklı dalga boylarındaki ışıklara tepki göstererek aynı güneş ışığından daha fazla elektrik üretilmesine imkân sağlıyor. Bu hücrelerin ucuz ve kolay üretilebiliyor olması bir avantaj.
Türkiye bir tarafta enerji alanında önemli resmi kararlar alırken, diğer tarafta AR-GE alanında çalışmalarını sürdürürken Çin, güneş enerjisi endüstrisine onlarca milyar dolar yatırım yaparak güneş enerjisi tedarik zincirine hâkim olmuş durumda. Çin’in teknoloji ile maliyet farkını daha da açması ve dünya piyasasındaki hâkimiyetini her geçen gün artırması bekleniyor. Şu anda güneş paneli üretiminde de açık ara dünya liderliğini sürdüren Çin, diğer taraftan yaptığı panel üretimleri ile kurulu GES’lere de ortak oluyor. Mesela Abu Dabi’deki GES’e yüzde 20 oranında ortak.
Ülke olarak güneş enerjisi alanında stratejik hamleleri hızlı bir şekilde yapmamız en büyük arzumuz.
Sağlıcakla kalın.
1969 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğretimini Adapazarı’nda, Lise eğitimini Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesinde (Elektrik Bölümü) tamamladı. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde tamamladı. İlk Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Yüksek Mühendis” unvanını alarak, ikinci Yüksek Lisans eğitimini ise Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme bölümünde “İşletme Bilim Uzmanı” unvanını alarak tamamladı. Askerliğini kısa dönem olarak Ankara’da ve Manisa’da yaptı. Çalışma hayatına 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda başladı, Sivas, Tekirdağ ve Sakarya illerinde Teknik Öğretmen ve Yönetici olarak vazife yaptı. 2004-2007 yılları arasında Adapazarı Merkez Belediyesi’nde Teknik İşler Başkan Yardımcısı, 2007-2014 yılları arasında Sakarya Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı ve 2021-2022 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Halen Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı olarak vazife yapmaktadır ve bu daire sorumluluğunda kuruma ait 6 HES ve 1 GES işletmeciliği yapılmaktadır. 2017-2024 yılları arasında Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Sakarya Şube Başkanlığı’nı yürütmesinin yanında yerel ve ulusal ölçekli derneklerde muhtelif görevlerde bulunmuştur. 2015 yılından bu yana “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" da yapmaktadır. Telekomünikasyon alanında Cem SERTEL ile birlikte kaleme aldığı “Haberleşme Tekniği-1” kitabı halen lise ve üniversitelerde okutulmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.