Bir hafta içinde ülkemizde enerji alanında üç büyük gelişme yaşandı.
*
İlki, 27 Nisan günü, Türkiye’nin ilk Nükleer Güç Santrali (NGS) olma özelliği taşıyan Akkuyu’da, birinci üniteye taze yakıt yüklemesi yapıldı. Böylece santral, nükleer tesis hüviyeti kazandı. Bundan sonra HES, RES gibi NGS kısaltmasını da çokça duyacağız.
Önümüzdeki günlerde bu santrali, konu özelinde nükleer enerji hakkındaki fikirlerimi paylaşacağım yazıda değerlendireceğim.
*
İkincisi; 1 Mayıs günü “Hidroelektrik, Rüzgâr, Jeotermal, Biyokütle ve Güneş” alanlarında yatırımcılara verilen “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması” (YEKDEM) desteğinin kapsamına üç alan daha ilave edildi.
- Rüzgâr veya güneş enerjisine dayalı üretim tesisi ile bütünleşik elektrik depolama tesisi
- Pompaj depolamalı hidroelektrik üretim tesisi
- Dalga veya akıntı enerjisine dayalı üretim tesisi
Yeni düzenlemeyle; sisteme dâhil olma şartı ilk kez geriye dönük işletildi ve 31 Aralık 2030 tarihine kadar devreye girecek tüm yatırımlar da destekleme kapsamına alındı.
30 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 3453 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı da yürürlükten kaldırılmış oldu. Bu kararnamede yer alan, taban/tavan fiyatlar için açıklanan dolar-cent cinsinden bedeller de yeni düzenlemeyle kaldırılmış oldu. Tüm birimler Türk Lirası cinsinden belirlendi.
Yapılan titiz çalışmayı ve gelecek öngörüsünü bu şekilde ortaya koyduğu için Enerji Bakanlığı’nı tebrik ediyorum.
*
Üçüncüsü 2 Mayıs günü Kurulum çalışmalarına Ocak 2020’de başlanan 1.350 MW (MegaWatt) gücündeki Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin (GES) resmi açılışı yapıldı.
Kalyon Enerji’nin sahip olduğu, dünyanın sayılı büyüklükteki güneş santrallerinden biri olan Kalyon Karapınar GES, 20 milyon metrekare araziye kuruldu. Santral, Türkiye’nin Kurulu güneş enerjisi payını tek başına yüzde 20 artıracak. Santral yıllık 3 milyar kilovatsaat elektrik üretimi gerçekleştirecek. Santraldeki güneş enerjisi panellerinin güneşi takip sistemli olması montaj ve altyapı süresini artırmasına rağmen 2,5 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanmış ve proje süresince yaklaşık 1000 kişi istihdam edilmiş.
Santralde kullanılan 3 milyon 256 bin 78 güneş paneli yüzde 80 yerlilikle, Ankara’daki Kalyon PV fabrikasında üretildi ve buraya getirildi. Projenin büyüklüğünü anlatmak için 20 milyon metrekare zihinlerde tam canlanmadığı için 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğünde olduğu ve tesis çevresini saran tel çitin yaklaşık 33 kilometre olduğu ifade ediliyor. Toplam yatırım büyüklüğü de 1 milyar dolar.
Anlatımlardaki tek sorun, bu tesisin Avrupa’daki en büyük GES olduğu iddiası. Balkanlar’dan bir dostum, “Konya, Mevlana’yı ziyaret ettiğimiz şehir değil mi? Konya Asya kıtasında değil mi?” diye soruyor. Cevap veremiyorum. Evet, Avrupa’da daha büyüğü yok, biliyorum ama Konya, Asya’da…
Saygılarımla…
1969 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğretimini Adapazarı’nda, Lise eğitimini Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesinde (Elektrik Bölümü) tamamladı. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde tamamladı. İlk Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Yüksek Mühendis” unvanını alarak, ikinci Yüksek Lisans eğitimini ise Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme bölümünde “İşletme Bilim Uzmanı” unvanını alarak tamamladı. Askerliğini kısa dönem olarak Ankara’da ve Manisa’da yaptı. Çalışma hayatına 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda başladı, Sivas, Tekirdağ ve Sakarya illerinde Teknik Öğretmen ve Yönetici olarak vazife yaptı. 2004-2007 yılları arasında Adapazarı Merkez Belediyesi’nde Teknik İşler Başkan Yardımcısı, 2007-2014 yılları arasında Sakarya Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı ve 2021-2022 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Halen Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı olarak vazife yapmaktadır ve bu daire sorumluluğunda kuruma ait 6 HES ve 1 GES işletmeciliği yapılmaktadır. 2017-2024 yılları arasında Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Sakarya Şube Başkanlığı’nı yürütmesinin yanında yerel ve ulusal ölçekli derneklerde muhtelif görevlerde bulunmuştur. 2015 yılından bu yana “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" da yapmaktadır. Telekomünikasyon alanında Cem SERTEL ile birlikte kaleme aldığı “Haberleşme Tekniği-1” kitabı halen lise ve üniversitelerde okutulmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.