Herkesin bayramı var, öğrencinin bayramı karne günü, bizim milli ve dini bayramlarımız var. Deliye de her gün bayram.
Enerjinin bayramı da sıra dışı bir üretim, devreye alma, enerji başarısı olsa gerek.
Geçen hafta 5 Haziran günü Çin, 18 MW’lık yeni bir açık deniz rüzgâr türbinini Güney Çin’de Guangdong eyaleti Shantou’daki bir kıyı test üssüne kurdu.
Rüzgar Enerjisi tirbün ve ekipman üreticileri, denizlerin yüksek güçlü rüzgarlarından maksimum yararlanabilecekleri projelere yöneliyorlar. Bu kapsamda olabildiğince büyük kanatlı ve yüksek güç sağlayacak büyük türbinler inşa etmeye odakladılar.
Çin bu alanda da liderliği elinde tutuyor. En meşhur markalardan Avrupalı üretici Vestas 16 MW’ın üzerinde türbin inşa etmeyi düşünmüyor. Ki daha önceki rekor Avrupa’da onun elindeydi.
General Electric (GE); rüzgâr türbinlerinin 17-18 MW’lık modellerini yapmayı planlanıyordu. Ama şirket merkezi Ar-Ge harcamaları yerine elindeki karlı işlere odaklanmayı tercih etti. Anlaşılan Batılı üreticiler bu yarışa girmeyecek.
Aslında bununla da yetinmiyor Çinliler. MingYang Smart Energy şirketinin 22 MW’lık türbin üretme planı da var.
Büyük bir türbinin rüzgarı bol bir günde ne kadar enerji üretebileceğinin bir örneği, geçen yıl 16 MW’lık bir türbinin saatte 83 km rüzgâr hızıyla karşılaştığında test edildi. Devasa türbin bir günde 384 MWh enerji üretti.
Geçen hafta devreye alınan 18 MW’lık yeni bir açık deniz rüzgâr türbini, 260 m rotor çapına sahip ve 7,4 standart futbol sahasına denk 53.000 m2 süpürme alanına sahip. Tesisin yılda yaklaşık 72 GWh (72 milyon kilovatsaat) temiz enerji üretmesi planlanıyor, yani fosil yakıt kullanmadan.
Nice yeni rekorları yaşamamız dileğiyle…
Bayramınız mübarek olsun.
1969 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğretimini Adapazarı’nda, Lise eğitimini Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesinde (Elektrik Bölümü) tamamladı. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde tamamladı. İlk Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Yüksek Mühendis” unvanını alarak, ikinci Yüksek Lisans eğitimini ise Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme bölümünde “İşletme Bilim Uzmanı” unvanını alarak tamamladı. Askerliğini kısa dönem olarak Ankara’da ve Manisa’da yaptı. Çalışma hayatına 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda başladı, Sivas, Tekirdağ ve Sakarya illerinde Teknik Öğretmen ve Yönetici olarak vazife yaptı. 2004-2007 yılları arasında Adapazarı Merkez Belediyesi’nde Teknik İşler Başkan Yardımcısı, 2007-2014 yılları arasında Sakarya Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı ve 2021-2022 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Halen Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı olarak vazife yapmaktadır ve bu daire sorumluluğunda kuruma ait 6 HES ve 1 GES işletmeciliği yapılmaktadır. 2017-2024 yılları arasında Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Sakarya Şube Başkanlığı’nı yürütmesinin yanında yerel ve ulusal ölçekli derneklerde muhtelif görevlerde bulunmuştur. 2015 yılından bu yana “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" da yapmaktadır. Telekomünikasyon alanında Cem SERTEL ile birlikte kaleme aldığı “Haberleşme Tekniği-1” kitabı halen lise ve üniversitelerde okutulmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.