Connect with us

Hi, what are you looking for?

Genel

Makinacıların Enerjisi

Gebze Teknik Üniversitesi’nde geçtiğimiz günlerde Makine Mühendisleri Odası’nca düzenlenen bir “Enerji Verimliliği” etkinliği vardı. Enerji alanında çalışan birisi olarak etkinlik haber verilir verilmez programı detaylıca inceledim. Etkinlikte gerçekten enerji verimliliğine değinecek oturum sayısı o kadar azdı ki, bir oturuma kendim, bir oturuma da ekipteki arkadaşların katılmasını makul buldum.

Etkinliğin olduğu alan üniversite yerleşkesi her yönüyle mükemmeldi, bu vesile ile gerek üniversite eğitim ortamı, gerekse bu tür etkinliklere zemin hazırlaması açısından üniversite yönetimini tebrik ediyorum.

Katıldığım oturum ne yazık ki konuşmacılardan bir eksikle başladı ve bir sunum hariç diğer konuşmacılar firma tanıtımı modunda bir hazırlık yapmışlar. Salonda oturan üniversite öğrencilerinin istifade ettiği şey, teknik bilgiden ziyade girişimcilik yönü olmuştur. Sektör çalışanları ise, bu sunumlardan ancak konu hakkında bir ihtiyacı varsa bir iş görüşmesi öncesi firma ve çalışmaları hakkında bilgi alacağı ortamla karşılaşmıştır.

Bildiğiniz üzere, üniversitelerin makine mühendisliği eğitiminin son yılında (üniversitelere göre farklılıklar var) öğrenciler şu alanlardan birisini seçmek suretiyle o alanın derslerinin ağırlıklı verildiği bir eğitime yönlendirilirler. Makine mühendisliği branşlaşma alanları (anabilim dalları); imalat ve konstrüksiyon, makine tasarımı ve malzeme mekaniği, otomotiv, mekatronik ve robotlar, otomasyon ve kontrol, biyomekanik ile enerjidir.

Makine Mühendislerinin enerji alanındaki etkinlik alanının daha çok türbin vb. mekanik ekipmanlara yoğunlaştığını düşünürdüm. Ancak etkinlikte gördüm ki, enerji alanında elektrik mühendisliği çalışma sahasına girmişler, hatta ileriye geçmişler. Tabi bu arada elektrik konusunda konuşurken bol miktarda gaf yapmaktan geri durmuyorlar, çünkü o terimlere çok alışık olmadıkları için ve hatta tam olarak neyi kastettiğini bilmedikleri için.

Burada makine mühendislerine bir eleştiri yaptığım zannedilmesin, bir mühendis olarak özeleştiri yapıyorum. Enerji gibi multidisipliner yaklaşım gerektiren konularda mühendisler güç birliği yapmalılar. Onu vurgulamak istiyorum. Benzer şekilde elektrik mühendislerinin yenilenebilir enerji alanında daha ön plana çıkmalarına ihtiyaç var.

Belki üniversitelerde bir elektrik mühendisinin bir güneş santrali kurulumundaki süreci gerek teknik boyutuyla, gerek bürokratik boyutuyla, gerek hesaplama/mali boyutuyla, gerek sunum/pazarlama boyutuyla ve gerekse saha çalışmaları boyutuyla detaylıca öğrenmelerine ortam hazırlanmalı (böyle bir eğitim verilmiyorsa). Ancak o zaman elektrik mühendisleri bu konuda özgüvene sahip olur ve piyasada kendi alanıyla ilgili bu konuda pastadan pay almayı başarabilir diye düşünüyorum.

Çünkü dünyada sıfır karbon ve fosil yakıtlarının kullanımının azaltılması hedeflerinden ötürü bir elli yıl bu alanda (yetişmiş) çok elemana ihtiyaç var ve olmaya da devam edecek.

Bu vesile ile bizleri de yetiştiren büyüklerimize, yenilenebilir enerji konusunda gençleri özendiren öğretim üyelerine saygılarımı sunuyorum.

Sağlıcakla kalın.

 

Written By

1969 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğretimini Adapazarı’nda, Lise eğitimini Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesinde (Elektrik Bölümü) tamamladı. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde tamamladı. İlk Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Yüksek Mühendis” unvanını alarak, ikinci Yüksek Lisans eğitimini ise Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme bölümünde “İşletme Bilim Uzmanı” unvanını alarak tamamladı. Askerliğini kısa dönem olarak Ankara’da ve Manisa’da yaptı. Çalışma hayatına 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda başladı, Sivas, Tekirdağ ve Sakarya illerinde Teknik Öğretmen ve Yönetici olarak vazife yaptı. 2004-2007 yılları arasında Adapazarı Merkez Belediyesi’nde Teknik İşler Başkan Yardımcısı, 2007-2014 yılları arasında Sakarya Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı ve 2021-2022 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Halen Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı olarak vazife yapmaktadır ve bu daire sorumluluğunda kuruma ait 6 HES ve 1 GES işletmeciliği yapılmaktadır. 2017-2024 yılları arasında Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Sakarya Şube Başkanlığı’nı yürütmesinin yanında yerel ve ulusal ölçekli derneklerde muhtelif görevlerde bulunmuştur. 2015 yılından bu yana “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" da yapmaktadır. Telekomünikasyon alanında Cem SERTEL ile birlikte kaleme aldığı “Haberleşme Tekniği-1” kitabı halen lise ve üniversitelerde okutulmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir.

Genel

Neşet Ertaş’ın “Yolcu” türküsü, hayat serüveninin sorgulandığı ve bu serüvene dair derin düşüncelerin anlatıldığı, yürek burkan bir türküdür. Türkünün her mısrası, insanın dünyadaki yolculuğuna...

Genel

TEBRİKLER SAKARYA KENT KONSEYİ, TEBRİKLER GENÇLİK MECLİSİ. Sohbetlerimizde her nasılsa yeni neslin durumunu tartışmaya açarız. Bu konuda oldukça mahir olan toplumumuz. Gençleri de hedefe...

Genel

İçerisinde bulunduğumuz mevsim gereği gündemimize giren bir meteorolojik yazı kaleme almak istedik. Ama bizim niyetimiz meteorolojiden haber vermek değil. Bu yazıyı Kar haberlerini menfi yapanlar...

Genel

Çocukluğumdan beri duyduğum “Vefalı ol” cümlesini hep merak ederdim. Ne demekti ki vefa? Aklım biraz ermeye başladığında da “Vefa”nın sevdiğine bağlı kalmak manasını taşıdığını...

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this