Bu yazımda size ülkemizin en az Baykar Teknoloji kadar değerli, ama çok az bilinen bir firma ve yaptığı olağanüstü çalışmayı yazacağım.
Bilindiği üzere; dünyada birçok ülkede en çok da yüksek teknolojiyi kullanan ülkelerde mesela Amerika İskandinavya ülkeleri, Hollanda ve benzeri ülkelerde taşıtların otonom sürüşleri denemeleri var.
Bu denemelerde otomasyon derecesine göre 5. seviyeye kadar otonom sürüş denemeleri yapılıyor. Şu anda Seviye-5 teorik olarak bilinse ve kabul edilse bile pratik anlamda yüksek otomasyon olarak kabul edilebilecek Seviye-5 denemeleri devam ediyor.
Türk mühendislerin geliştirdiği Seviye-4 sürücüsüz-elektrikli otonom ilk otobüs Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanıma sunuldu. Anlaşılmamış olabilir diye tekrar ediyorum: Türk mühendislerin geliştirdiği Seviye-4 sürücüsüz-elektrikli otonom ilk otobüs Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanıma sunuldu.
Bu bilgiyi yazmadan önce paylaştığım dostlarım, bunu gerçekleştiren firmanın Amerikalı olduğu, Ar-Ge çalışmalarının Amerika’da yapıldığı, Ar-Ge ekibinde belki iki üç tane Türk mühendis olabileceği gibi yorumlar yaptılar. Ama hepsi yanıldılar.
Bu çalışmayı bir Türk firması gerçekleştiriyor. Firma’nın merkezi İstanbul Ümraniye’de ve Amerika Birleşik Devletleri ve Hollanda’da da ofisleri var. Merkez; İstanbul’da Dudullu Organize Sanayi Bölgesi içinde bulunan Boğaziçi Üniversitesi BÜDOTEK Teknopark’ta yer alıyor.
Otonom araçlar; sürücüsüz olarak yolculuk yapıyor, trafik ışıklarına uygun olarak duruyor veya geçiyor, yay geçitlerinde yaya tespit ettiğinde yol veriyor, yola çıkabilecek yaya veya bisikletlileri algılayıp uygun reflex veriyor, güzergâhına uygun olarak sinyal veriyor, şerit değiştirip tali yollara sapıyor veya ana yollara çıkış yapıyor, durakta bekleyen yolcuyu algıladığında durağa yanaşıyor, yolcu almak veya indirmek için otobüs durağında bekleme yapıyor.
Türkiye’de çok örnekleri olmasa bile Norveç’te, Fransa’da, Romanya’da ve daha pek çok ülkede otonom otobüs seyahat denemeleri sürüyor. Yağışlı havada, karlı havada, yaya yoğunluğunun olduğu bölgelerde denemeler devam ediyor. Örnek şehir rotaları oluşturuluyor ve testler sürüyor.
Ama bu ilk kullanıma sunulan otobüs, milli gururumuz olarak adlandırılabilir.
Bunca bilgiden sonra firmanın isminin ADASTEC olduğunu ve otobüslerini KARSAN markası üzerinden ATAK modeliyle geliştirdiklerini ifade edip geri kalan araştırmayı da size bırakalım.
Hadi bakalım, teknoloji olimpiyatlarında da yerimizi alıyoruz.
Sıradaki teknoloji hamlelerini duymayı da sabırsızlıkla bekliyoruz.
1969 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğretimini Adapazarı’nda, Lise eğitimini Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesinde (Elektrik Bölümü) tamamladı. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde tamamladı. İlk Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Yüksek Mühendis” unvanını alarak, ikinci Yüksek Lisans eğitimini ise Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme bölümünde “İşletme Bilim Uzmanı” unvanını alarak tamamladı. Askerliğini kısa dönem olarak Ankara’da ve Manisa’da yaptı. Çalışma hayatına 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda başladı, Sivas, Tekirdağ ve Sakarya illerinde Teknik Öğretmen ve Yönetici olarak vazife yaptı. 2004-2007 yılları arasında Adapazarı Merkez Belediyesi’nde Teknik İşler Başkan Yardımcısı, 2007-2014 yılları arasında Sakarya Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı ve 2021-2022 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Halen Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı olarak vazife yapmaktadır ve bu daire sorumluluğunda kuruma ait 6 HES ve 1 GES işletmeciliği yapılmaktadır. 2017-2024 yılları arasında Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Sakarya Şube Başkanlığı’nı yürütmesinin yanında yerel ve ulusal ölçekli derneklerde muhtelif görevlerde bulunmuştur. 2015 yılından bu yana “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" da yapmaktadır. Telekomünikasyon alanında Cem SERTEL ile birlikte kaleme aldığı “Haberleşme Tekniği-1” kitabı halen lise ve üniversitelerde okutulmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.