Bazen gündelik hayatta çok kullandığımız bir şeyin gerçekte ne için yapıldığını veya ana amacının dışında kullanıldığını fark edemeyiz. Direksiyon eğitimim aldığım zaman diliminde geceleyin farları açmanın ana amacının önünü görmek değil de karşıdan gelene göstermek olduğunu öğrendiğimde çok şaşırmıştım.
Bugün de gündelik hayatta kullandığımız şifreleme işlemi konusunda bilgilendirmek ve zihninizde farkındalık oluşturmak için yazıyorum:
Şifreleme, bir bilginin anlamının gizlenmesi ve koda dönüştürülmesi işlemidir; şifreleme ve şifre çözme süreçlerini inceleyen bilim dalına kriptografi denir.
Bu işlem, verilerin güvenliğini sağlamak için kullanılır ve verilerin hareket halindeyken ya da depolandığı yerlerde korunmasına yardımcı olur. Hassas bilgileri korur ve yetkisiz kişilerin erişimini engeller, böylece veri ihlallerinin ve bilgi açığının önüne geçer.
Şifrelemenin Temel İşlevlerini üç başlıkta toplayabiliriz:
Gizlilik: Verilerin ele geçirilse bile anlaşılmasını engeller.
İnkâr Edilemezlik: Göndericilerin veriyi gönderdiklerini inkâr etmelerini engeller.
Kimlik Doğrulama ve Bütünlük: Verilerin kaynağını ve değiştirilmediğini doğrular.
*
Şifreleme, dijital verilerin gizliliğini korur, veri ihlali riskini azaltır ve kuruluşların itibarını korur. Ayrıca uyumluluk düzenlemeleri ile verilerin üçüncü şahıslar tarafından erişilmesini engeller. Bu faydalarının yanında veri sahiplerinin de veriye erişimini zorlaştırabilir, hatta şifreleme anahtarlarının kaybolması ya da kötüye kullanılması durumunda erişim sorunları yaşanabilir. İki tür şifreleme kullanılır. İlki aynı anahtar ile hem şifreleme hem de çözme işlemi yapılan “Simetrik Şifreleme” diğeri ise, şifreleme ve çözmede ayrı anahtarların kullanıldığı “Asimetrik Şifreleme”.
Şifreleme algoritması olarak kullanılan yöntemlerde verilerin güvenliğini sağlamak için farklı teknikler kullanır.
*
Şifreleme motoru, anahtar yöneticisi ve veri olmak üzere üç bileşenden oluşan şifreleme işleminde; şifrelenmiş veriler, matematiksel yöntemlerle (simetrik ve asimetrik algoritmalar) şifrelenir ve çözülebilir.
Zaman zaman gündeme gelen şifreleme konusunda genel bir bilgi paylaştım, benzer içerikle bir başka yazımda daha detaya ineceğiz.
Sağlıcakla kalın.
1969 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğretimini Adapazarı’nda, Lise eğitimini Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesinde (Elektrik Bölümü) tamamladı. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde tamamladı. İlk Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Yüksek Mühendis” unvanını alarak, ikinci Yüksek Lisans eğitimini ise Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme bölümünde “İşletme Bilim Uzmanı” unvanını alarak tamamladı. Askerliğini kısa dönem olarak Ankara’da ve Manisa’da yaptı. Çalışma hayatına 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda başladı, Sivas, Tekirdağ ve Sakarya illerinde Teknik Öğretmen ve Yönetici olarak vazife yaptı. 2004-2007 yılları arasında Adapazarı Merkez Belediyesi’nde Teknik İşler Başkan Yardımcısı, 2007-2014 yılları arasında Sakarya Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı ve 2021-2022 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Halen Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı olarak vazife yapmaktadır ve bu daire sorumluluğunda kuruma ait 6 HES ve 1 GES işletmeciliği yapılmaktadır. 2017-2024 yılları arasında Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Sakarya Şube Başkanlığı’nı yürütmesinin yanında yerel ve ulusal ölçekli derneklerde muhtelif görevlerde bulunmuştur. 2015 yılından bu yana “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" da yapmaktadır. Telekomünikasyon alanında Cem SERTEL ile birlikte kaleme aldığı “Haberleşme Tekniği-1” kitabı halen lise ve üniversitelerde okutulmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.
