Avrupa merkezli olarak dünya genelinde mahalli idarelerin küresel iklim ve enerji konularında hedefler belirleyip bu hedeflere ulaşma doğrultusunda çalışmaları için oluşturulmuş bir “Belediye Başkanları Sözleşmesi” bulunmaktadır.
2008’de başlayan bu hareket, 2024’ün ortalarına gelindiğinde 12.000 katılımcıya ulaşmıştır. Gönüllü olarak bu sözleşmeyi imzalayan belediye başkanlarından, asıl olarak “gözetim sürecine tabi olan sürdürülebilir enerji eylem planlarını (SEEP)” hazırlamaları beklenmektedir.
Küresel iklim değişikliği üzerinde olumsuz etkileri azaltmak ve emisyonları düşürmek konusunda asıl sorumluluk merkezi hükümetlerde olmasına rağmen, bu çalışma mahalli idarelerin bilinçlendirilmesini hedeflemektedir.
İmzacı belediyelerin ülkelere göre dağılımına bakıldığında, en büyük grubun İtalya ve İspanya’da olduğu görülmektedir. İmzacı belediyelerin neredeyse %70’i bu iki ülkeden gelmektedir. Türkiye’den imzacı belediyeler ise projenin %1’ine dahi ulaşamamaktadır. Ancak Türkiye’de imzacı olan belediyeler arasında sürdürülebilir enerji eylem planlarını hazırlamış önemli belediyeler de mevcuttur. Bunlar arasında yedi büyükşehir belediyesi ile büyükşehirler içerisindeki on beş ilçe belediyesi ve iki il belediyesi dikkat çekmektedir.
Avrupa Birliği’nin bu çağrısına olumlu cevap vermiş büyükşehirler arasında Antalya, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İzmir ve Sakarya bulunmaktadır.
Bu sözleşme iki ana konuyu ele almaktadır: iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine uyum sağlamak ve güvenli, temiz ve uygun fiyatlı enerjiye erişim sağlamak. Bu sözleşmeyi imzalayan belediyeler, iki yıl içinde sürdürülebilir enerji eylem planı (SEEP) hazırlamayı taahhüt ederken; sera gazı emisyonlarını en az %20 oranında azaltmayı hedeflemektedirler.
Belediyelerin sürdürülebilir enerji eylem planlarındaki temel stratejiler ise şu şekildedir: konutlarda ısı yalıtımı ve yenilenebilir enerji uygulamaları, konut ve sokak aydınlatmalarında enerji verimli sistemlerin kullanımı, bölgesel ısıtma, enerji etkin kentsel dönüşüm, yeni yerleşim alanlarında sürdürülebilir yerleşke tasarımı, toplu taşıma oranının arttırılması, bisiklet ve yaya ulaşımının yaygınlaştırılması, toplu taşıma araçlarının enerji verimli araçlarla değiştirilmesi, elektrikli araç kullanımının teşvik edilmesi, düşük maliyetli trafik optimizasyonu düzenlemelerinin yapılması, lojistik ve taşıma filolarından kaynaklanan emisyonların azaltılması, belediye ve iştirak binalarında yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması (GES ve RES vb.), tarımsal sulamada güneş enerjisi sistemlerinin kurulması, organize sanayi bölgelerinde yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi, tarım ve hayvansal atıklardan enerji üretimi, atık su arıtma çamurlarından biyogaz üretimi, jeotermal ile ısıtma sistemleri, vahşi depolama sahalarının düzenli depolama alanlarına dönüştürülmesi, katı atık sahalarından çöp gazı elde edilmesi ve enerji üretimi, katı atıkların kaynağında ayrıştırılması ve geri dönüşümün sağlanması, tüm atık su arıtma tesislerinin işletme koşullarının iyileştirilmesi, belediyede bilgilendirme noktaları oluşturulması, enerji tasarrufu ile ilgili etkinliklerin düzenlenmesi ve diğer gaz emisyonlarını azaltmaya yönelik tedbirlerin alınması.
Her şey gönlünüzce olsun.
1969 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğretimini Adapazarı’nda, Lise eğitimini Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesinde (Elektrik Bölümü) tamamladı. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde tamamladı. İlk Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Yüksek Mühendis” unvanını alarak, ikinci Yüksek Lisans eğitimini ise Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme bölümünde “İşletme Bilim Uzmanı” unvanını alarak tamamladı. Askerliğini kısa dönem olarak Ankara’da ve Manisa’da yaptı. Çalışma hayatına 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda başladı, Sivas, Tekirdağ ve Sakarya illerinde Teknik Öğretmen ve Yönetici olarak vazife yaptı. 2004-2007 yılları arasında Adapazarı Merkez Belediyesi’nde Teknik İşler Başkan Yardımcısı, 2007-2014 yılları arasında Sakarya Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı ve 2021-2022 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Halen Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı olarak vazife yapmaktadır ve bu daire sorumluluğunda kuruma ait 6 HES ve 1 GES işletmeciliği yapılmaktadır. 2017-2024 yılları arasında Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Sakarya Şube Başkanlığı’nı yürütmesinin yanında yerel ve ulusal ölçekli derneklerde muhtelif görevlerde bulunmuştur. 2015 yılından bu yana “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" da yapmaktadır. Telekomünikasyon alanında Cem SERTEL ile birlikte kaleme aldığı “Haberleşme Tekniği-1” kitabı halen lise ve üniversitelerde okutulmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.