Connect with us

Hi, what are you looking for?

Genel

Tarım GES

Tarım GES uygulamalarında, sınırlı arazisi bulunan tarımsal alanlarda elektrik ihtiyacının güneş panellerinden karşılanması sağlanarak tarımda verimlilik artışı ve çiftçilerin enerji maliyetlerinin azaltılması hedefleniyor. Ankara’nın Ayaş ilçesinde 1,6 dönüm üzerine kurulumu tamamlanan yaklaşık 100 kW kapasiteli Türkiye’nin ilk açık alanda tarıma entegre güneş enerjisi santrali (Tarım GES) elektrik üretimine başladı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ODTÜ-GÜNAM), Ayaş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ortaklığında Ankara Kalkınma Ajansının desteklediği Türkiye’nin ilk açık alanda Tarım GES projesinde kullanılan panellerin tamamı yerli üreticilerden sağlandı.

Projede panel yüksekliği 4,5 metre olarak planlandı ve panellerin altından traktör vb. tarımsal araçların geçebilmesi sağlandı. Proje kapsamında, tarımsal araziye 6 farklı ürün ekilecek ve kontrol alanı ile Tarım GES’in altında karşılaştırmalı olarak ürünlerin büyüme ve verimlilik analizleri yapılacak. Çiftçilerin işbirliğinin bu araştırma projesinde önemli bir yeri var ve ikna edilen çiftçilerin sulama başta olmak üzere enerji giderleri mevcut. Geçen yıl 200 dönüm arazi üzerinde üretim yapan bir çiftçinin sulama amaçlı elektrik tüketim maliyeti yaklaşık 250 bin lira civarında ve bu proje ile çiftçiler bu sorunun üstesinden gelecek bir çözüm bulmuş oldu. Tarım GES uygulaması başlangıç maliyetlerine rağmen oldukça faydalı bir uygulama olarak çiftçilere hizmet vermiş olacak.

Tarım GES’in en büyük avantajı, tarımın verimliliğini artırma ve enerji üretimini beraber sağlamak. Modern dünyanın en büyük problemlerden biri olan iklim değişiklikleri, bitkilerin daha fazla güneş ışığına maruz kalması anlamına da geliyor. Bitkiler bu durumdan negatif etkilenirken, panellerin istenilen ölçüde ışığı geçirmesiyle güneşlenme kalitesi artıyor. Güneş kaynaklı problemlerden daha az etkilenilirken bitkilerin bu durumda verimliliği artıyor.

Türkiye’deki bu ilk Tarım GES projesinin tasarımı ODTÜ-GÜNAM’a ait. Yapılacak tarımsal üretimin tipine göre Tarım GES tasarımları değişebilir. Ayaş projesinde paneller doğu-batı istikametinde konuşlandırıldı ve hareketli… Aynı zamanda uzaktan izlenebilen özellikli olan bu sistem, elektrik üretimini ve tarımsal verimliliği kontrol etmek üzere kontrol ve deney arazisinde kameralarla her türlü veri izlenebiliyor. Bitkilerin büyüme, sulama ihtiyacı dâhil tüm verileri takip edilebiliyor. İlgili Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce de tarımsal ürün verilerinin analizleri yapılıp bütüncül değerlendirmeler yapılacak.

Proje büyük boyutlu olmasa da ilham verici olması nedeniyle kesinlikle güçlü bir alkışı hak ediyor. Bu süreçte Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tarımın yanında enerjiyi de sisteme dâhil edecek çalışmaları başlatması gelecek adına çok değerli. Geç kalınmadan yol alınması dileklerimle…

Written By

1969 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğretimini Adapazarı’nda, Lise eğitimini Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesinde (Elektrik Bölümü) tamamladı. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde tamamladı. İlk Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Yüksek Mühendis” unvanını alarak, ikinci Yüksek Lisans eğitimini ise Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme bölümünde “İşletme Bilim Uzmanı” unvanını alarak tamamladı. Askerliğini kısa dönem olarak Ankara’da ve Manisa’da yaptı. Çalışma hayatına 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda başladı, Sivas, Tekirdağ ve Sakarya illerinde Teknik Öğretmen ve Yönetici olarak vazife yaptı. 2004-2007 yılları arasında Adapazarı Merkez Belediyesi’nde Teknik İşler Başkan Yardımcısı, 2007-2014 yılları arasında Sakarya Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı ve 2021-2022 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Halen Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı olarak vazife yapmaktadır ve bu daire sorumluluğunda kuruma ait 6 HES ve 1 GES işletmeciliği yapılmaktadır. 2017-2024 yılları arasında Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Sakarya Şube Başkanlığı’nı yürütmesinin yanında yerel ve ulusal ölçekli derneklerde muhtelif görevlerde bulunmuştur. 2015 yılından bu yana “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" da yapmaktadır. Telekomünikasyon alanında Cem SERTEL ile birlikte kaleme aldığı “Haberleşme Tekniği-1” kitabı halen lise ve üniversitelerde okutulmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir.

Genel

Neşet Ertaş’ın “Yolcu” türküsü, hayat serüveninin sorgulandığı ve bu serüvene dair derin düşüncelerin anlatıldığı, yürek burkan bir türküdür. Türkünün her mısrası, insanın dünyadaki yolculuğuna...

Genel

TEBRİKLER SAKARYA KENT KONSEYİ, TEBRİKLER GENÇLİK MECLİSİ. Sohbetlerimizde her nasılsa yeni neslin durumunu tartışmaya açarız. Bu konuda oldukça mahir olan toplumumuz. Gençleri de hedefe...

Genel

İçerisinde bulunduğumuz mevsim gereği gündemimize giren bir meteorolojik yazı kaleme almak istedik. Ama bizim niyetimiz meteorolojiden haber vermek değil. Bu yazıyı Kar haberlerini menfi yapanlar...

Genel

Çocukluğumdan beri duyduğum “Vefalı ol” cümlesini hep merak ederdim. Ne demekti ki vefa? Aklım biraz ermeye başladığında da “Vefa”nın sevdiğine bağlı kalmak manasını taşıdığını...

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this