Gün geçmiyor ki yenilenebilir enerji alanında yeni bir keşif yeni bir uygulama bulunmuyor olsun. Bunca yeni keşfe rağmen hala çok ilginç yaklaşımlarla buluşlar yapılıyor. Bence daha ilginci yapılan buluşlar uygulamaya sokuluyor, deneme üretimleri yapılıyor ve birçoğu da başarılı oluyor.
Oxford üniversitesi 2010 yılında perovskit güneş hücreleri alanında Oxford PV isimli bir şirket kurmuş ve bu şirketle sadece yeni nesil tandem güneş teknolojisini geliştirmek ve daha da önemlisi ticarileştirmek hususunda çalışmalar yapmakta idi. Şirketin Berlin yakınlarında entegre bir üretim hattı da bulunmakta.
Şirket, tandem güneş panel panellerinin ticari olarak satışını Ağustos ayı sonunda gerçekleştirdi.
2014 yılından bu yana deneme çalışmalarını sürdüren şirket geçtiğimiz Haziran ayında tandem güneş panelleri ile %26,9 verimlilikle bir dünya rekoru kırmıştı. Tandem yani ikili güneş panelleri standart silikon panellerden %20 daha fazla enerji üretiyor.
**
Bir başka gelişme de otomotiv devi BMW’den…
BMW, ABD merkezli Aeromine Technologies tarafından geliştirilen ve geleneksel türbinlere alternatif olarak “hareketsiz” olarak adlandırılan bir rüzgâr enerjisi sistemini deniyor. Alman grup, Mini’nin üretildiği İngiltere’nin Oxford kentindeki tesislerinde sistemin bir ilk örneğini kurdu.
Kurulan sistem, dâhili bir pervanenin arkasına hava çekerek bir vakum etkisi oluşturmak ve sahip olduğu dikey kanatlarıyla enerji üretmek. Geleneksel rüzgâr türbinlerinden farklı olarak, bu sistem kanatsız tasarımı sayesinde gürültüyü ve titreşimleri minimize ediyor. Böylece binalara veya çevreye rahatsızlık vermiyor. Ayrıca kuşların yaban hayatına minimum etki etmesini sağlıyor.
Hibe desteği sayesinde sistemi geliştiren Aeromine, yıllık ortalama rüzgâr hızının altı metre/saniye olduğu bir alanda 15 metre yüksekliğindeki bir binada bulunan 10 ünitelik bir sistemin yılda yaklaşık 100 MWh üretmesini umuyor.
Rakamlar kimilerine küçük gelse de çaba çok değerli ve her çaba bir sonraki gelişmeyi tetikliyor.
Her şey gönlünüzce olsun.
1969 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğretimini Adapazarı’nda, Lise eğitimini Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesinde (Elektrik Bölümü) tamamladı. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde tamamladı. İlk Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Yüksek Mühendis” unvanını alarak, ikinci Yüksek Lisans eğitimini ise Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme bölümünde “İşletme Bilim Uzmanı” unvanını alarak tamamladı. Askerliğini kısa dönem olarak Ankara’da ve Manisa’da yaptı. Çalışma hayatına 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda başladı, Sivas, Tekirdağ ve Sakarya illerinde Teknik Öğretmen ve Yönetici olarak vazife yaptı. 2004-2007 yılları arasında Adapazarı Merkez Belediyesi’nde Teknik İşler Başkan Yardımcısı, 2007-2014 yılları arasında Sakarya Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı ve 2021-2022 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Halen Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı olarak vazife yapmaktadır ve bu daire sorumluluğunda kuruma ait 6 HES ve 1 GES işletmeciliği yapılmaktadır. 2017-2024 yılları arasında Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Sakarya Şube Başkanlığı’nı yürütmesinin yanında yerel ve ulusal ölçekli derneklerde muhtelif görevlerde bulunmuştur. 2015 yılından bu yana “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" da yapmaktadır. Telekomünikasyon alanında Cem SERTEL ile birlikte kaleme aldığı “Haberleşme Tekniği-1” kitabı halen lise ve üniversitelerde okutulmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.