Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu(EPDK), Elektrik Faturalarına Esas Tarife Tablolarını internet sitesinde yayınlıyor. Ülkemizde hangi tarife grubundan elektrik enerjisi kullanırsa kullansın her abonenin faturası bu tabloya göre oluşturuluyor. Bu tablo bir excel tablosu ve üç sekmeden oluşuyor. İlk sekmede tarife grubuna göre aktif enerji bedeli ve dağıtım bedeli ayrı ayrı detayları ile belirtilirken ikinci sekmede nihai birim fiyatlar yer alıyor. Konumuz olan Yeşil Enerji birim fiyatları ise üçüncü sekmede. Buradaki birim fiyatlar diğer sekmelerdekilerden pahalı.
Bir konut abonesi olarak siz de isterseniz bu tarifeye geçebilirsiniz. Yeşil enerji kullanıp çevreye katkı (!) sağlayabilirsiniz. Aslında bu tarifeye geçince evinize başka bir bağlantı yapılmıyor. Sadece siz “Yeşil Enerji Sertifikası” almış bir üretim tesisinin kontenjanından elektrik kullanmış oluyorsunuz.
Yeşil Enerji kullanmak bir konut abonesine herhangi bir maddi bir katkı sağlamaz. Ancak sanayi abonelerinden yurtdışına bilhassa Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’ne ürün satmaya çalışan üreticiler için “Yeşil Enerji” çok şey ifade ediyor.
Ürünlerini yeşil enerji ile üretmeyen sanayiciler bu ülkelere mal satarken farklı gümrük vergisi ve komisyonlarına tabi oluyor/olacak. Birçok firma Çatı GES vb. projelerle hem enerjiyi ucuza mal etme, hem de yurtdışı piyasasında dezavantajlı duruma düşmemek için yatırımlar yapıyor. Bazı sektörlerde ise küçük alanlarda büyük enerji tüketimi yapılarak Çatı GES çözüm sağlanamıyor veya bu alana yatırım yapmak çok mantıklı da olsa yatırımı geciktiriyor veya yapmıyor.
Bir seçenek olarak Yeşil Enerji üretmiş bir enerji üreticisinin kullanmadığı sertifikasından istifade edebiliyor. Bu aşamada yazımızın başlığı olan Yeşil Sömürü devreye giriyor.
İster kullanmadığınız yeşil enerji, ister tüketici olup ihtiyacınız olan yeşil enerji için sertifika ihtiyacını bir sertifikasyon kuruluşundan temin etmeniz gerekiyor. Sertifikasyonu ise bu ülkelerde kabul gören yalnızca I-REC isimli organizasyon karşılayabiliyor.
Kuruluşumuzun sahip olduğu Yenilenebilir Enerji Tesisleri’ne ait sertifikasyon ihtiyacını karşılamak üzere I-REC Türkiye Ofisi ile görüştük. I-REC’in Hollanda merkezli bir vakıf olduğunu öğrendiğimde çok şaşırdım. Türkiye’nin I-REC sırlamasında üçüncü olduğunu öğrenince hayretim bir kat daha arttı. Birçok Avrupa ülkesi var ve bunların hiçbiri listede yok. Meğer onlar başka bir ligde yer alıyormuş. Bizim ligde Afrika, Asya, Orta ve Güney Amerika ülkeleri var. Son çeyrekte Nikaragua, Zimbabwe ve Moritanya ile işbirliği yapıldığı bilgisi organizasyonun resmi internet sitesinde paylaşılıyor. Bu bilgi hangi ligde olduğumuzu ortaya koyuyor.
Türkiye’de yenilenebilir bir enerji tesisinin ürettiği yeşil enerjinin sertifikasyon işlemleri için bu vakfa hatırı sayılır bir bedel ödemek zorundasınız. O da yeşil enerjinin dünyada gelişimine katkı sağlayacak faaliyetler sağlayacak. Keşke böyle olsa, öğreniyoruz ki cinsiyet eşitliği faaliyetlerine destek oluyor.
Özetle, modern dünyanın vahşi mantığı, enerji sektöründeki pastadan da bir isimle yine payını alıyor. Bu payı alırken de hiçbir şey üretmiyor.
Gözümüzü açmamız, uyanışımızı hızlandırmamız temennisiyle sağlıcakla kalın.
1969 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğretimini Adapazarı’nda, Lise eğitimini Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesinde (Elektrik Bölümü) tamamladı. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde tamamladı. İlk Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Yüksek Mühendis” unvanını alarak, ikinci Yüksek Lisans eğitimini ise Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme bölümünde “İşletme Bilim Uzmanı” unvanını alarak tamamladı. Askerliğini kısa dönem olarak Ankara’da ve Manisa’da yaptı. Çalışma hayatına 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda başladı, Sivas, Tekirdağ ve Sakarya illerinde Teknik Öğretmen ve Yönetici olarak vazife yaptı. 2004-2007 yılları arasında Adapazarı Merkez Belediyesi’nde Teknik İşler Başkan Yardımcısı, 2007-2014 yılları arasında Sakarya Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı ve 2021-2022 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Halen Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı olarak vazife yapmaktadır ve bu daire sorumluluğunda kuruma ait 6 HES ve 1 GES işletmeciliği yapılmaktadır. 2017-2024 yılları arasında Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Sakarya Şube Başkanlığı’nı yürütmesinin yanında yerel ve ulusal ölçekli derneklerde muhtelif görevlerde bulunmuştur. 2015 yılından bu yana “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" da yapmaktadır. Telekomünikasyon alanında Cem SERTEL ile birlikte kaleme aldığı “Haberleşme Tekniği-1” kitabı halen lise ve üniversitelerde okutulmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.