Connect with us

Hi, what are you looking for?

Genel

Bize Bir Bayburt Lazım

Bir radyo programında bir enerji uzmanını ağırlayan spiker şöyle ilginç bir soru sormuştu:

“Türkiye’nin enerji ihtiyacını sağlamak için, ülkemizin tüm topraklarını güneş panelleri ile donatsak yeterli olur mu? diye.

Bu soru enerji konusuyla çok ilgili olmayan amatörce bir soruydu. Enerji uzmanı küçük bir gülüşün ardından basit bir cevap verdi.: “O kadar büyük bir alana ihtiyacımız yok, eğer imkân olsa çok çok küçük bir alanda tüm ülkenin enerji ihtiyacı güneş enerjisi ile sağlanabilir.”

Evet, bu soruya şahit olunca gerçekten ne kadarlık bir alan ihtiyacımız var, bilelim de daha anlaşılır olsun diye bir hesaplama yapma ihtiyacı hissettim.

Ülkemizin 2022 yılına ait yıllık elektrik tüketimimiz 328,8 TWh olmuş. Bu bilgiye Enerji Bakanlığı’nın resmi sitesindeki bilgi merkezinden rahatlıkla erişebilirsiniz. Bu miktar birim olarak daha çok kullandığımız MW cinsine çevrilirse, 328.800.000 MW anlamına gelir.

Türkiye ortalama güneş ışığı yoğunluğu hesabına göre 1 kW lık bir Güneş Paneli yıllık 1300 kWh elektrik üretmektedir. Bu hesaba göre 1 MW Güneş Enerji Santrali de 1.300 MWh elektrik üretmektedir. Ülkemizin elektrik tüketimini tamamen GES lerden karşılamak için ise 328.800.000 / 1.300 = 252.923 MW kurulu güçte Güneş Enerji Santrali gerekmektedir.

Başka bir hesaplamayı da mevcut bir tesis üzerinden yapalım.

Türkiye’nin tek çöl niteliği taşıyan Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali, yaklaşık 20 milyon metrekare araziye kuruludur. Tesisin kurulu gücü 1.350 MW tır.

Kurulu güç üzerinden değerlendirme yapılırsa 1.350 MW ’lık kurulu gücü olan Güneş Enerjisi Santrali 20 milyon metrekare araziye kurulu ise 252.923 MW kurulu güçte Güneş Enerji Santrali 3.747 km2 lik bir alan ihtiyacı bulunmaktadır.

Bu alan ülkemizde en küçük yüzölçümlü illerden dokuzuncusu olan Bayburt’un yüzölçümüne denktir.

Türkiye Ulusal Enerji Planı çalışmasının sonuçlarına göre elektrik tüketiminin 2028 yılında ulaşabileceği 423 TWh seviyesi için yüzölçümü 4.824 km2 lik alana sahip Sakarya ili büyüklüğünde bir alana ihtiyacı var.

*

Tabii ki,  bu GES’ler gündüz enerji üretip gece ancak depolamalı tesislerle bu enerjiyi sağlayabilecektir. Ayrıca yaz-kış üretim farkını da unutmamak lazım.

Amacım, makalemin başında yazdığım ne kadarlık bir alanda güneş panelleri kurulursa ülkemizin tüm enerjisi GES’lerden sağlanabilirliği sorusuna kabaca bir cevap bulmaktı.

Sağlıcakla, bol enerjili kalın.

Written By

1969 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğretimini Adapazarı’nda, Lise eğitimini Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesinde (Elektrik Bölümü) tamamladı. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde tamamladı. İlk Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Yüksek Mühendis” unvanını alarak, ikinci Yüksek Lisans eğitimini ise Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme bölümünde “İşletme Bilim Uzmanı” unvanını alarak tamamladı. Askerliğini kısa dönem olarak Ankara’da ve Manisa’da yaptı. Çalışma hayatına 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda başladı, Sivas, Tekirdağ ve Sakarya illerinde Teknik Öğretmen ve Yönetici olarak vazife yaptı. 2004-2007 yılları arasında Adapazarı Merkez Belediyesi’nde Teknik İşler Başkan Yardımcısı, 2007-2014 yılları arasında Sakarya Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı ve 2021-2022 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Halen Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı olarak vazife yapmaktadır ve bu daire sorumluluğunda kuruma ait 6 HES ve 1 GES işletmeciliği yapılmaktadır. 2017-2024 yılları arasında Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Sakarya Şube Başkanlığı’nı yürütmesinin yanında yerel ve ulusal ölçekli derneklerde muhtelif görevlerde bulunmuştur. 2015 yılından bu yana “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" da yapmaktadır. Telekomünikasyon alanında Cem SERTEL ile birlikte kaleme aldığı “Haberleşme Tekniği-1” kitabı halen lise ve üniversitelerde okutulmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir.

Genel

Neşet Ertaş’ın “Yolcu” türküsü, hayat serüveninin sorgulandığı ve bu serüvene dair derin düşüncelerin anlatıldığı, yürek burkan bir türküdür. Türkünün her mısrası, insanın dünyadaki yolculuğuna...

Genel

TEBRİKLER SAKARYA KENT KONSEYİ, TEBRİKLER GENÇLİK MECLİSİ. Sohbetlerimizde her nasılsa yeni neslin durumunu tartışmaya açarız. Bu konuda oldukça mahir olan toplumumuz. Gençleri de hedefe...

Genel

İçerisinde bulunduğumuz mevsim gereği gündemimize giren bir meteorolojik yazı kaleme almak istedik. Ama bizim niyetimiz meteorolojiden haber vermek değil. Bu yazıyı Kar haberlerini menfi yapanlar...

Genel

Çocukluğumdan beri duyduğum “Vefalı ol” cümlesini hep merak ederdim. Ne demekti ki vefa? Aklım biraz ermeye başladığında da “Vefa”nın sevdiğine bağlı kalmak manasını taşıdığını...

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this