Ülkemizde enerji dağıtım şirketlerinin hizmetlerini yürütürken en çok zorlandığı konuların başında, lokal enerji üretim ve lokal enerji tüketiminin yoğunlaştığı noktaları dengelemek olduğu biliniyor.
Elektrikli arabaların şarj edilmesi konusunda da en verimli yöntemin şarj istasyonlarında değil de her araç sahibinin kendi konutunda aracını şarj etmesi olduğu ifade ediliyor. Elektrikli araç sayılarının hızla arttığı ülkelerde araç şarjlarının yoğunlaşması ve bu yoğun enerji talebinin enerji dağıtım şirketlerince karşılanmasının zorluğu ilgili tarafları konuya yeni çözümler bulmaya zorluyor. Bu sıkıntılı süreçte Avrupa Bina Performansı Direktifi’ne ilişkin müzakereler on gün kadar önce tamamlandı.
Avrupa Birliği Güneş Enerjisi Standardı kapsamında imzaladıkları anlaşmada radikal kararlar alındı. Avrupa Birliği ülkelerinin tamamında kademeli bir yaklaşımla mevcut ve yeni yapılacak tüm binalara Çatı GES kurulması zorunlu hale geliyor. Bu bağlamda 2026 yılından itibaren yeni yapılacak kamu ve ticari binalara, 2029 yılından itibaren de yeni yapılacak konut binalarına güneş enerjisi kurulumu zorunlu olacak. Böylece komisyon, enerji krizine karşı Çatı GES Stratejisini bir tedbir olarak sunmuş oldu.
Bu tedbirle, her türlü binada, güneş enerjisi üretimini artırmanın yanı sıra, güneş panellerinin kurulumlarının bina inşaat süreçlerine entegrasyonu kolaylaştırılacak. Aynı anda hem binanın çatısının tamamlanması, hem de çatıya güneş panellerinin konması mali verimliliği artırıyor ve yatırım maliyetlerini düşürüyor. Yakın gelecekte çatıya güneş panellerinin konması, eve pencere koymak veya eve vazgeçilmez bir ev eşyası almak gibi olacak.
En çok da gelecekte her evde olacağı tahmin edilen elektrikli araçların şarjı için elektrik enerjisi dağıtımını minimum derecede etkileyecek bir sistem kurulmuş olacak.
Bu süreçte, sadece gelişmekte olan ülkelerde değil, gelişmiş ülkelerde de Çatı GES kurulumları için özel finansman çözümlerine erişimi kolaylaştırılacaktır.
Avrupa Birliği’nde olduğu gibi ülkemizde de bu alanda kararlar almakta gecikilmemesi temennisiyle…
1969 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğretimini Adapazarı’nda, Lise eğitimini Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesinde (Elektrik Bölümü) tamamladı. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde tamamladı. İlk Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Yüksek Mühendis” unvanını alarak, ikinci Yüksek Lisans eğitimini ise Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme bölümünde “İşletme Bilim Uzmanı” unvanını alarak tamamladı. Askerliğini kısa dönem olarak Ankara’da ve Manisa’da yaptı. Çalışma hayatına 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda başladı, Sivas, Tekirdağ ve Sakarya illerinde Teknik Öğretmen ve Yönetici olarak vazife yaptı. 2004-2007 yılları arasında Adapazarı Merkez Belediyesi’nde Teknik İşler Başkan Yardımcısı, 2007-2014 yılları arasında Sakarya Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı ve 2021-2022 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Halen Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı olarak vazife yapmaktadır ve bu daire sorumluluğunda kuruma ait 6 HES ve 1 GES işletmeciliği yapılmaktadır. 2017-2024 yılları arasında Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Sakarya Şube Başkanlığı’nı yürütmesinin yanında yerel ve ulusal ölçekli derneklerde muhtelif görevlerde bulunmuştur. 2015 yılından bu yana “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" da yapmaktadır. Telekomünikasyon alanında Cem SERTEL ile birlikte kaleme aldığı “Haberleşme Tekniği-1” kitabı halen lise ve üniversitelerde okutulmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.
