Gündem dönüyor dolaşıyor “elektrikli araç alınır mı?” sorusu etrafında dönüyor. Bugün elektrikli araç̧ alıp almama hususunda dikkat edilmesi gerekenleri paylaşalım.
Ekonomik kıyaslamaların dışında, “aracın sahip olduğu donanımlar/özellikler aradığınız şartları taşıyor mu?”, “içinde kendinizi konforlu buluyor musunuz?”, “beklentilerinize göre hız sabitleyici, otomatik park, koltuk ısıtma gibi bilindik donanımlar dışında şerit takip sistemi, çarpışma önleme sistemi gibi yeni teknolojik özellikler arıyor musunuz?”, “satın almayı düşündüğümüz araç̧ eğer bir sıfır araç̧ ise yetkili bayiinde indirim fırsatları, devlet desteği, teşvik, kampanya türü bizi cezbeden hususlar var mı?” soruları geçeceğiniz ilk aşama olacaktır.
Bu tercihler elektrikli araçlarda da, eskiden beri kullanageldiğimiz fosil yakıtlı içten yanmalı motorlu arabalarda da mevcut olabiliyor.
*
Konu elektrikli araç̧ tercihine gelince muhtemelen aracı kullanılacağı yerdeki veya güzergâhtaki şarj altyapısı, elektrikli aracın bataryasının garantisi ve diğer özellikleri konularını zihninde geçmiş̧ olmanız gerekiyor.
Eğer bu konulara takılacak olursanız aşağıda yazılan hususların bir önemi yok.
Elektrikli araçların tamir bakım onarım masraflarının çok az olduğu dile getiriliyor, ancak piyasada yeni tutunmaya çalışan bazı markaların servis ağları oldukça zayıf olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Ayrıca elektrikli araç̧ aldığınız takdirde karşınıza çıkabilecek, aklınıza gelmeyen gizli maliyetlere dikkat etmek zorundasınız. Sigortayı, vergiyi hatta belki de konutunuzda kurdurmanız gereken şarj ünitesi masraflarını göze almanız gerekiyor.
Ekonomik açıdan iki tane önemli faktör var. İlki elektrikli araçların ikinci el piyasasında değerinin ne olacağı hususu hala netlik kazanmış̧ değil. Uzun vadeli düşündüğünüzde eğer satın aldığınız aracın ikinci el değeri sizin için önem arz ediyorsa bu husustaki belirsizlik devam ediyor. İkincisi ise, yakıt ekonomisi konu başlığı ile söyleyebileceğimiz elektrikli araçlarla ilgili de menzil kavramında işin içine alan bir durum.
Bugüne kadarki otomobil kullanımını 150 kilometrelik bir daire içerisinde yapan bir kullanıcı kullanım amacını da değiştirmeyecekse, elektrikli araç̧ tercihinde belki menzile dikkat etmesine çok fazla gerek yok. Ancak belli periyotlarda 300 – 500 kilometre yolculuklar yapan kullanıcıların araç̧ alırken mutlaka menzil durumlarına dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü menzil tercihi aracın maliyetlerini de ciddi anlamda etkiliyor.
Kullanım amacınızda bir değişiklik olmayacak ve dar dairede bir kullanım sergileyeceksiniz yüksek menzilli bir araba almak da sizin için iyi bir tercih değil.
İkinci el elektrikli araç̧ almak isteyenler için de satın almayı düşündükleri aracın menzilinin gerçekten söylendiği formda olup olmadığını mutlaka bilmesi gerekiyor, yoksa düşündüğü menzilin %60-70’lerinde menzile sahip bir araçla baş başa kalabilir.
Elektrikli araç̧ alımı ile ilgili zihnimden geçenleri sizinle bir çırpıda paylaştım, umarım istifade olunur.
Sağlıcakla kalın.
1969 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğretimini Adapazarı’nda, Lise eğitimini Sakarya 1. Endüstri Meslek Lisesinde (Elektrik Bölümü) tamamladı. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde tamamladı. İlk Yüksek Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Yüksek Mühendis” unvanını alarak, ikinci Yüksek Lisans eğitimini ise Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme bölümünde “İşletme Bilim Uzmanı” unvanını alarak tamamladı. Askerliğini kısa dönem olarak Ankara’da ve Manisa’da yaptı. Çalışma hayatına 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda başladı, Sivas, Tekirdağ ve Sakarya illerinde Teknik Öğretmen ve Yönetici olarak vazife yaptı. 2004-2007 yılları arasında Adapazarı Merkez Belediyesi’nde Teknik İşler Başkan Yardımcısı, 2007-2014 yılları arasında Sakarya Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Yardımcısı ve 2021-2022 yılları arasında Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Halen Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Daire Başkanı olarak vazife yapmaktadır ve bu daire sorumluluğunda kuruma ait 6 HES ve 1 GES işletmeciliği yapılmaktadır. 2017-2024 yılları arasında Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Sakarya Şube Başkanlığı’nı yürütmesinin yanında yerel ve ulusal ölçekli derneklerde muhtelif görevlerde bulunmuştur. 2015 yılından bu yana “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" da yapmaktadır. Telekomünikasyon alanında Cem SERTEL ile birlikte kaleme aldığı “Haberleşme Tekniği-1” kitabı halen lise ve üniversitelerde okutulmaktadır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.
